2017. december 31., vasárnap

Tőkehalmájas saláta Szent Jakab kagylóval és garnéla rákkal

Hozzávalók:


  • 2 doboz tőkehalmáj
  • 5-6 db főtt burgonya
  • 3-4 db főtt sárgarépa
  • 2 db főtt cékla
  • 4 db főtt tojás
  • csemege uborka
  • zöldhagyma
  • citrom
  • kápia paprika
  • hagyma
  • olaj 
  • gomba
  • bors
  • majonéz
  • mustár
  • citromlé
  • csipet cukor
  • petrezselyem zöld
  • Szent Jakab kagyló
  • garnéla vagy királyrák



Elkészítés:

Nagyon szeretem a réteges salátákat.
Szerintem sokkal jobban néz ki, ha látjuk oldalról az összetevőket.

A karácsonyi vacsora egyik előétele volt ez a tőkehalmájjal, Szent Jakab kagylóval és garnéla rákkal ízesített mutatós saláta.

Előző nap készítsük el, hogy legyen ideje összeérni a hozzávalóknak.

Egy szép kerek üvegtálra körben néhány szál petrezselymet teszünk és középre helyezzünk egy kerek kapcsos formát.
A forma aljára nincs szükség ezúttal.


Előzőleg főzzünk meg héjában a burgonyát.
Hámozzuk meg.


Kissé sós vízben rövid idő alatt főzzük meg nem túl puhára a sárgarépát.


Külön edénykében főzzük meg a céklát is.


A forma aljára reszeljük bele a burgonyát.
Sózzuk meg és nyomkodjuk le, ügyeljünk arra, hogy a széleken is jól odanyomjuk.


A karácsonyi hal ezúttal isteni finom olajos tőkehalmáj formájában is jelen van.


A májat villával kissé elnyomkodjuk és elterítjük a burgonyán.


A májat citromlével meglocsoljuk és a szélekre csinosan felhelyezzük a félbevágott citromkarikákat.


Csemege uborkát és újhagymát karikára vágunk.


Megszórjuk a halmáj réteget.


Egy kis majonézzel is megkenjük a tetejét.
A majonézt mustárral, sóval, borssal, pici cukorral és citromlével ízesítjük.


Most ráreszeljük a főtt répát.


A főtt tojásokat meghámozzuk és leöblítjük, nehogy a héja rajta maradjon.


Ráreszeljük a répára.


Ismét megkenjük az ízesített majonézzel.


Ropogós kápia paprikát is apróra vágunk.
Már csak az ragyogó színe miatt is megéri beletenni.


Rászórjuk az újhagymával együtt.


Korábban elkészítettük a gombát is.

Pici olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát.



A gombát is felaprítjuk.


A hagymán addig sütjük, amíg a levél el nem fövi.


Ekkor kicsit megsózzuk, borsozzuk, még egy leheletnyi majoránnát is szórunk rá.
Hagyjuk kihűlni.


A kihűlt gombát a salátára rétegezzük.


Jöhet egy kis majonéz.


A saláta legfelső rétege a lereszelt főtt cékla lesz.
Gyönyörűen néz ki ez a bíbor korona.

Most lefedjük a formát és másnapig a hűtőbe tesszük.

Nekem egy kis olaj kifolyt alulra a halmájból vagy a gombából, ezt papírtörlővel egy pillanat alatt fe lehet itatni.



Másnap elkészítjük a díszítést.

A Szent Jakab kagylót keresztben, mint a zsemlét félbevágjuk, letörölgetjük és kevés vajon
oldalanként 2-2 percig megsütjük.


Semmiképpen ne süssük tovább, mert gumissá válhat, éppúgy, mint a tintahal.
Picit megsózzuk.
Hagyjuk kihűlni.


A maradék vajban ugyancsak 2 perc alatt szép pirosra sütjük a rákokat.
Kevergessük, hogy minden oldala átpiruljon.
Egy pici kínai ötfűszerrel finoman megszórjuk.
Ettől nagyon illatos és ízes lesz.
Kiszedjük a vajból és hagyjuk kihűlni.


Most már lehúzzuk a formát a salátáról, amely gyönyörű tortaként magasodik.

Tetszés szerint ráhelyezzük a kagylót és a rákokat.


Előételként tálaljuk.


Úgy szeleteljük, mint a tortát.