2025. április 15., kedd

Rákóczi túrós tészta

 Hozzávalók:


  • fodros nagy kocka tészta

  • túró
  • tojás
  • tejföl
  • mazsola
  • citrom sárga héja
  • olaj
  • cukor
  • vaníliás cukor
  • baracklekvár



Elkészítés:

 Rákóczi túrós süti ihlette finom túrós tésztát készítünk. 



Elkészítjük az ízes tölteléket.

Túrót, tejfölt, tojás sárgáját, cukrot, vaníliás cukrot és sok-sok friss citromhéját keverünk össze.
A tojások fehérjét egyelőre a hűtőbe tesszük.







A mazsolát leöblítjük és egy csészében, vízzel felöntve egy percre a mikróba tesszük.
Ezalatt a mazsola megpuhul.
Leszűrjük és a krémbe tesszük.

Korábban kifőztük a fodros nagy kocka tésztát.

Leszűrtük, olajjal vagy zsírral, valamint sóval jól elkevertük.

Most a tészta felét egy nagy tepsibe tesszük.

Beborítjuk a mazsolás túrós krémmel.

Rátesszük a maradék tésztát.


180 C fokos sütőben sütjük, amíg a teteje megsül, de nem kell ropogósra pirítani. 


Most gazdagon megkenjük barack lekvárral.


Amíg a tészta sült keményre felverjük a tojások félretett fehérjét, amit ízlés szerint cukorral ízesítünk.


Habzsákból rácsszerűen rányomjuk a habot a lekvárra.


Visszatesszük a tepsit a sütőbe és pár perc alatt rózsaszínűre sütjük a habot.
 

Így már hasonlít a névadó sütire.


Kockára vágva szeleteljük.


Langyosan az igazi.


Nagyon kiadós fogás.


A lekvár és a hab ünnepi fogássá emeli az egyszerű túrós tésztánkat.