2016. június 14., kedd

Rizs kardamommal és csillagánizzsal

Hozzávalók:

  • 1 csésze rizs
  • 2 csésze víz
  • 2 dkg vaj
  • 2-3 db kardamon
  • 2-3 db csillagánizs



Elkészítés:







Sokféleképpen főzünk rizst, ez a lehető legegyszerűbb technika.


A víz mennyisége mindig duplája a rizsének.
Ez az alapja ennek a rizsfőzési módnak.

Feltesszük forrni a vizet, beledobjuk a kicsit megkalapált kardamomt és a csillagánizst.
Ezektől a fűszerektől finoman illatos, de nem tolakodó ízeket kap a rizsünk.

Egy darabka vajat is tegyünk a vízbe és sózzuk is meg.


Pár perc főzés után tegyük bele az alaposan leöblített rizst.
Lehet bármilyen fajta, basmati, jázmin vagy finom hazai rizs is.
Jól keverjük össze.


Ha felforrt, főzzük nagy lángon 3-4 percig majd fedjük le és zárjuk el a lángot.
Ne nyissuk ki vagy fél óráig.


A fűszerek feljöttek a rizs tetejére, ezt emeljük ki.
Egy villával lazítsuk fel a szemeket.


Bármilyen étel mellé kiváló köret.


A képen hagymás patisszonnal és párizsi sertés szelettel kínáltam.