2016. június 12., vasárnap

Sztapacska torta

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 40-50 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • bors
  • 30 dkg bacon
  • 4 szelet kolozsvári szalonna
  • 2 db hagyma
  • 30 dkg juhtúró
  • 3-4 dl tejföl
  • 2 db. hajtogatott tészta
  • 1 tojás a kenéshez


Elkészítés:



Anyu kedvence a sztrapacska, ezért a szülinapjára sztrapacskával töltött tortával leptem meg.

Először szép pirosra kisütjük az apróra vágott bacont.


Ezalatt nekiállhatunk lereszelni a reszelő legapróbb fokán a meghámozott, megmosott nyers burgonyát.


Közben szűrőlapáttal kiemeljük a jól kisütött bacont és a visszamaradó zsírban megsütjük a vékony szeletekre vágott kolozsvári szalonnát is.


Majd kiemeljük a szalonnát is és két darab apróra vágott hagymát is megpirítunk ugyanezen a kisült zsíron.


A lereszelt burgonyát összekeverjük a liszttel, megsózzuk, borsozzuk és összekeverjük a tojásokkal.
A szalonnából kisült zsírból is tegyünk bele 2 evőkanálnyit.
Nokedli sűrűségű masszát keverünk.


Tányér széléről szaggatjuk a forrásban lévő vízbe.
Ha feljött a nokedli a tetejére, akkor 1-2 percig még főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük.

Összekeverjük a kisült baconnel és hagymával.
Picit megsózzuk.


Most keverjük össze a juhtúró és tejföl keverékével.


Egy kerek sütőformát kibélelünk az egyik hajtogatott vajastésztával.
Belekanalazzuk a sztrapacskát, elsimítjuk.




Rátesszük a másik tésztalapot, az oldalát összecsippentjük.
Elhabart tojással megkenjük és 180-200 C fokos sütőben szép pirosra megsütjük.


Végül a kisütött kolozsvári szalonnával megdíszítjük.


Sok friss salátával kínáljuk.


Tortaszerűen szeleteljük.