2012. december 9., vasárnap

Abált szalonna

Hozzávalók:

  • 1 db nyers tokaszalonna
  • 1 fej fokhagyma
  • piros fűszerpaprika



Elkészítés:


A nyers toka szalonnát legjobb a disznóölés során a hurkák mellett az abalében megfőzni, de ennek híján sima vízben is megfőzhetjük.

A lényeg, hogy vajpuha legyen.

A kiemelt szalonnát kicsit hűlni hagyjuk, majd körben sűrűn megtűzdeljük csíkokra vágott sok-sok fokhagymával.
Mivel a toka nagyon puha, az ujjunkkal is könnyen bele tudjuk nyomkodni a szalonnába.

Majd sózzuk meg körben és piros fűszerpaprikával kenjük be.


Egy tállal fedjük le és hagyjuk jól kihűlni a hidegben.

Tálaláskor sózzuk meg.

A Mamáék sütőben sütnek héjában sült krumplit és sózott hagymát adnak mellé.
A sózott hagyma úgy készül, hogy egy szép nagy hagymát függőlegesen, párhuzamosan sűrűn bevágunk, de alul ne vágjuk át.
A vágatokba szórjunk sót, tegyük hidegre.
A sótól a hagyma kinyílik majd mint a rózsa és szépen szétállnak a szirmai.

Mindenki kap egy sült krumplit, egy sós hagymát és ehhez eszi az abált szalonnát... hm, nagyon finom "diétás" étel.