2012. december 28., péntek

Nagyi mákos, diós beiglije


Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj 
  • 1 ek. kacsazsírt 
  • 3 tojás sárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 1,5 dl tejföl 
  • 2 dkg cukor
  • 1 késhegynyi só

Diótöltelék :
  • 20 dkg dió
  • 18 dkg cukor
  • 1  cm vaníliarúd vagy 1 cs.vaníliás cukor
  • 1/2 l tej
  • 5 dkg mazsola
  • 1 evőkanál édes morzsa

Máktöltelék:
  • 20 dkg mák
  • 20 dkg cukor vagy méz
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1-1,5 dl víz /nem tej/
  • 5 dkg mazsola


  • baracklekvár


Elkészítés:

Az élesztőt a tejfölben feloldjuk, a tojások sárgájával simára keverjük, kelni hagyjuk,
A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, összekeverjük a cukorral, sóval, a tojásos tejföllel és  rétestészta keménységűre kidolgozzuk.

4 részre osztjuk és pár perc múlva tölthetjük, de lehet 1 éjjelre hűtőben is tartani.


A diós beiglihez:
A darált diót a felhasított vaníliával a forró tejben elkevergetjük, majd belekeverjük a diót,  esetleg 1 ek. rumot vagy aromát, és/vagy reszelt citrom héjat,  ízlés szerint és hűlni hagyjuk. 

A morzsát csak akkor adjuk hozzá, ha a töltelék túl gyenge .

A mákos beiglihez:
A cukrot a vízben felforraljuk, azonnal beleforgatjuk a darált mákot, a tűzről lehúzva belekeverjük a reszelt citromhéjat  és hűtjük.


A tésztát lisztezett deszkán nyújtjuk.
Ha a töltelék ha nagyon szilárd lenne, 1-2 kanál forróvízzel lágyítjuk.
Ebből az adagból 2 diós és 2 mákos tekercset készítünk.


A kinyújtott tésztát tojásfehérjével vékonyan megkenjük, a töltelékek felét rásimítjuk úgy, hogy 2-2 cm  a szélein üresen maradjon.
Rászórjuk a mazsola felét, az üresen hagyott széleket ráhajtjuk a töltelékre és nagyon lazán felcsavarjuk.
Úgy tesszük a sütőlapra, / amit előzőleg kizsíroztunk/ hogy a tészta vége a tekercs alá kerüljön. 
A tekercsek közt kb 10 cm hézag legyen.

Összehabart tojássárgával megkenjük, szobahőmérsékleten tartjuk míg a tojássárgája teljesen megszárad.
Ekkor felvert tojásfehérjével könnyedén átkenjük, óvatosan, hogy a sárgáját fel ne lazítsuk.

Hideg helyre visszük míg a tojásfehérje is tökéletesen megszárad. 
Kötőtűvel az oldalát megszurkáljuk, hogy a gőz sülés közben távozhasson, ne repedjen meg.

Nem túl forró sütőben 30-40 percig sütjük.
A sütőajtót ne nyitogassuk! 



A megsült tésztát nem kell letakarni, hogy szép fénye maradjon.  

3 nap múlva az igazi jó!

Különlegesség még, hogy Muska kedvéért a Nagyi tesz bele finom házi baracklekvárt is, mielőtt a tölteléket ráhalmozná.


Titok: Nagyi mindig a Domonkos Lászlóné szakácskönyvéből puskázik!