Hozzávalók:
A töltelékhez:
A leveshez:
Elkészítés:
Ez egy nagyon jó, kiadós étel.
Egyszerre készítünk töltött oldalast, gombás sült tölteléket és finom húslevest is.
Ráadásul francia salátánk is lesz.
Először a tölteléket készítjük el:
Csiperke gombát és erdei gombát vegyesen készítünk.
Megmossuk, felszeleteljük a gombát.
Egy pici olajon apróra vágott hagymát pirítunk, szórunk bele sáfrányt, majd hozzáadjuk a gombát.
Megsózzuk, borsozzuk, cayenne-i borssal, majoránnával, darált pritaminnal, karikára vágott újhagymával ízesítjük.
15-20 percig főzzük, amíg elfövi a levét.
2 zsemlét vízbe áztatunk, majd jól kinyomkodjuk, villával összetörjük.
Hozzáadjuk a langyosra hűlt gombaragut, egy nagy csokor apróra vágott petrezselyem zöldet és egy tojást.
Jól összekeverjük, megkóstoljuk és, ha kell, még ízesítjük.
Ezalatt előkészítjük az oldalast:
Jól megmossuk és levágjuk a túl zsíros részeket, majd óvatosan a csont mellett hosszában felvágjuk, de vigyázzunk, hogy a másik oldala egyben maradjon.
Gyakorlatilag kinyitjuk a húst. Megsózzuk kívül, belül.
Beletöltjük a tölteléket, majd jó szorosan cérnával összevarrjuk a nyílást.
Ha jó vastag az oldalas fel is szúrhatjuk, úgy csak a végét kell jól összevarrni.
Közben feltesszük egy nagyobb fazékba főni a húslevesnek való összes zöldségeket, mint amikor húslevest készítünk. Vízzel felöntjük és felforraljuk.
A forrásban lévő levesbe beletesszük a töltött oldalast és csendesen főzzük kb. 1 óra hosszat.
Ezután egy tepsit kiolajozunk 1 ek. olajjal és belefektetjük a levesből kiemelt húsokat.
Az oldalasokat egy pici olajjal megkenjük és Cayenne-i borssal és fokhagymaporral megszórjuk.
Pár szál újhagymát szórjunk köréjük.
Jó sok tölteléket csináltunk, mert a kimaradt tölteléket a hús mellé halmozzuk és együtt megsütjük.
Fóliával vagy lapos tepsivel lefedjük és kb. 1 órát sütjük 180 C fokon a sütőben.
Ellenőrizzük, hogy jó puha-e a hús, locsoljuk meg a levével majd fedetlenül süssük pirosra.
Tálaláskor a cérnát ne felejtsük el eltávolítani!!
A csontok közt vágjuk szeletekre a húst.
A vele sült tölteléket is kínáljuk mellé.
Melegen, hidegen is nagyon ízletes.
A leveshez bármilyen tésztát, daragaluskát főzhetünk. Nagyon ízes, erős levesünk lesz.
A zöldségek egy részét apróra vágtam, főztem hozzá egy kis zöldborsót és krumplit, uborkát és almát kockáztam bele és jó, ízes majonéz hozzáadásával, finom házi francia salátát készítettem.
- 3-4 csík oldalas
- 1-2 ek. olaj
- cayenne-i bors
- 2-3 db újhagyma
- fokhagymapor
A töltelékhez:
- 1 kg csiperke gomba
- 1/2 kg erdei gomba
- olaj
- 1 db hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szál újhagyma
- sáfrány
- só
- bors
- cayenne-i bors
- majoránna
- petrezselyemzöld
- 1 ek. darált pritamin
- 2 db zsemle
- 1 tojás
A leveshez:
- 3-4 db sárgarépa
- 3 db fehérrépa
- 1 db hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db karalábé
- 1 db zeller
- 1 pici kelkáposzta
- petrezselyem zöldje
- 1 db zöldpaprika
- 2 db paradicsom
- cseresznyepaprika
- só
- bors
Elkészítés:
Ez egy nagyon jó, kiadós étel.
Egyszerre készítünk töltött oldalast, gombás sült tölteléket és finom húslevest is.
Ráadásul francia salátánk is lesz.
Csiperke gombát és erdei gombát vegyesen készítünk.
Megmossuk, felszeleteljük a gombát.
Egy pici olajon apróra vágott hagymát pirítunk, szórunk bele sáfrányt, majd hozzáadjuk a gombát.
Megsózzuk, borsozzuk, cayenne-i borssal, majoránnával, darált pritaminnal, karikára vágott újhagymával ízesítjük.
15-20 percig főzzük, amíg elfövi a levét.
2 zsemlét vízbe áztatunk, majd jól kinyomkodjuk, villával összetörjük.
Hozzáadjuk a langyosra hűlt gombaragut, egy nagy csokor apróra vágott petrezselyem zöldet és egy tojást.
Jól összekeverjük, megkóstoljuk és, ha kell, még ízesítjük.
Ezalatt előkészítjük az oldalast:
Jól megmossuk és levágjuk a túl zsíros részeket, majd óvatosan a csont mellett hosszában felvágjuk, de vigyázzunk, hogy a másik oldala egyben maradjon.
Gyakorlatilag kinyitjuk a húst. Megsózzuk kívül, belül.
Beletöltjük a tölteléket, majd jó szorosan cérnával összevarrjuk a nyílást.
Ha jó vastag az oldalas fel is szúrhatjuk, úgy csak a végét kell jól összevarrni.
Közben feltesszük egy nagyobb fazékba főni a húslevesnek való összes zöldségeket, mint amikor húslevest készítünk. Vízzel felöntjük és felforraljuk.
A forrásban lévő levesbe beletesszük a töltött oldalast és csendesen főzzük kb. 1 óra hosszat.
Ezután egy tepsit kiolajozunk 1 ek. olajjal és belefektetjük a levesből kiemelt húsokat.
Az oldalasokat egy pici olajjal megkenjük és Cayenne-i borssal és fokhagymaporral megszórjuk.
Pár szál újhagymát szórjunk köréjük.
Jó sok tölteléket csináltunk, mert a kimaradt tölteléket a hús mellé halmozzuk és együtt megsütjük.
Ellenőrizzük, hogy jó puha-e a hús, locsoljuk meg a levével majd fedetlenül süssük pirosra.
Tálaláskor a cérnát ne felejtsük el eltávolítani!!
A csontok közt vágjuk szeletekre a húst.
A vele sült tölteléket is kínáljuk mellé.
Melegen, hidegen is nagyon ízletes.
A leveshez bármilyen tésztát, daragaluskát főzhetünk. Nagyon ízes, erős levesünk lesz.
A zöldségek egy részét apróra vágtam, főztem hozzá egy kis zöldborsót és krumplit, uborkát és almát kockáztam bele és jó, ízes majonéz hozzáadásával, finom házi francia salátát készítettem.
.jpg)
.jpg)
.jpg)

.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)