2012. december 2., vasárnap

Gombával töltött sült oldalas és húsleves

Hozzávalók:

  • 3-4 csík oldalas 
  • 1-2 ek. olaj
  • cayenne-i bors
  • 2-3 db újhagyma
  • fokhagymapor   


A töltelékhez:

  • 1 kg csiperke gomba
  • 1/2 kg erdei gomba
  • olaj
  • 1 db hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 szál újhagyma
  • sáfrány
  • bors
  • cayenne-i bors
  • majoránna
  • petrezselyemzöld
  • 1 ek. darált pritamin
  • 2 db zsemle
  • 1 tojás

A leveshez:

  • 3-4 db sárgarépa
  • 3 db fehérrépa
  • 1 db hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db karalábé
  • 1 db zeller
  • 1 pici kelkáposzta
  • petrezselyem zöldje
  • 1 db zöldpaprika
  • 2 db paradicsom
  • cseresznyepaprika
  • bors

Elkészítés:

Ez egy nagyon jó, kiadós étel.
Egyszerre készítünk töltött oldalast, gombás sült tölteléket és finom húslevest is.
Ráadásul francia salátánk is lesz.

Először a tölteléket készítjük el:

Csiperke gombát és erdei gombát vegyesen készítünk.


Megmossuk, felszeleteljük a gombát.

Egy pici olajon apróra vágott hagymát pirítunk, szórunk bele sáfrányt, majd  hozzáadjuk a gombát.

Megsózzuk, borsozzuk, cayenne-i borssal, majoránnával, darált pritaminnal, karikára vágott újhagymával ízesítjük.

15-20 percig főzzük, amíg elfövi a levét.

2 zsemlét vízbe áztatunk, majd jól kinyomkodjuk, villával összetörjük.
Hozzáadjuk a langyosra hűlt gombaragut, egy nagy csokor apróra vágott petrezselyem zöldet és egy tojást.
Jól összekeverjük, megkóstoljuk és, ha kell, még ízesítjük.


Ezalatt előkészítjük az oldalast:
Jól megmossuk és levágjuk a túl zsíros részeket, majd óvatosan a csont mellett hosszában felvágjuk, de vigyázzunk, hogy a másik  oldala egyben maradjon.
Gyakorlatilag kinyitjuk a húst. Megsózzuk kívül, belül.
Beletöltjük a tölteléket, majd jó szorosan cérnával összevarrjuk a nyílást.
Ha jó vastag az oldalas fel is szúrhatjuk, úgy csak a végét kell jól összevarrni.



Közben feltesszük egy nagyobb fazékba főni a húslevesnek való összes zöldségeket, mint amikor húslevest készítünk. Vízzel felöntjük és felforraljuk.
A forrásban lévő levesbe beletesszük a töltött oldalast és csendesen főzzük kb. 1 óra hosszat.

Ezután egy tepsit kiolajozunk 1 ek. olajjal és belefektetjük a levesből kiemelt húsokat.


Az oldalasokat egy pici olajjal megkenjük és Cayenne-i borssal és fokhagymaporral megszórjuk.
Pár szál újhagymát szórjunk köréjük.

Jó sok tölteléket csináltunk, mert a kimaradt tölteléket a hús mellé halmozzuk és együtt megsütjük.


Fóliával vagy lapos tepsivel lefedjük és kb. 1 órát sütjük 180 C fokon a sütőben.
Ellenőrizzük, hogy jó puha-e a hús, locsoljuk meg a levével majd fedetlenül süssük pirosra.



Tálaláskor a cérnát ne felejtsük el eltávolítani!!
A csontok közt vágjuk szeletekre a húst.
A vele sült tölteléket is kínáljuk mellé.


Melegen, hidegen is nagyon ízletes.


A leveshez bármilyen tésztát, daragaluskát főzhetünk. Nagyon ízes, erős levesünk lesz.

A zöldségek egy részét apróra vágtam, főztem hozzá egy kis zöldborsót és krumplit, uborkát és almát kockáztam bele és jó, ízes majonéz hozzáadásával, finom házi francia salátát készítettem.