2013. január 1., kedd

Nagyi diótortája



Hozzávalók:

  •  7 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg dió
  •  2 dkg rétesliszt
  •  2 dkg sima liszt 
  • 1 késhegynyi sütőpor, de inkább szódabikarbóna.



A diókrémhez:
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg vaj / lehetőleg márkás, jóízű vajból/
  • 10-15 dkg dió
  • 1,5 dl tej 
  • 1/2 csomag vanília ízű pudingpor 
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1-2 kanál rum /aroma is lehet/




Elkészítés:

A tészta a piskótatésztához hasonlóan készül.
(lásd piskóta készítése a Muska konyhája c. blogban)

A diókrém készítése:

Géppel habosra keverjük a vajat a cukorral.

A tejet a vaníliás cukorral felforraljuk, a feloldott pudingport hozzákeverve 2 percig forraljuk, majd kevergetve a darált diót és a citromhéjat is hozzáadjuk.
1-2 percig kevergetjük, majd hűtjük, aztán kanalanként a habos vajhoz keverjük, a géppel - immár kis fordulattal -  kicsit még habosítjuk.


Néha  sima piskóta lapokat is használ hozzá, a látvány kedvéért, ezzel teszi egyedivé, amolyan  nagyissá.

Díszíteni hangulata szerint szokta.