2013. január 1., kedd

Disznósajt



Hozzávalók:
  • kocsonya
  • 1 fél sertés fej
  • 1-2 db sertés fül
  • sok fokhagyma
  • piros fűszerpaprika
  • törött bors
  • 1-2 kk olaj



Elkészítés:

Ezt a fajta friss disznósajtot akkor készítjük, amikor kocsonyát főzünk.

Szokásos módon elkészítjük a kocsonyát körömből, bőrből, hagymával, fokhagymával, pici darabka füstölt hússal, sovány lapockával, lehet farokkal, füllel stb.
(lásd a kocsonya c. receptet a Muska konyhája c. blogomon)

Tegyünk pluszban egy fél fejet és 1-2 fület is a hozzávalókhoz.
Az elkészült ételt porciózzuk ki, kínáljuk kocsonyaként.




A disznósajthoz a fejről szedjük le a finom, ragacsos húsokat, vágjuk falatnyi szeletekre.
A fület vágjuk csíkokra.
Keverjük össze egy tálban a húsokat és adjunk hozzá egy-két kk. olajat, nyomjunk bele jó sok fokhagymát, sózzuk meg és daráljunk rá frissen fekete borsot.




Keverjük össze a masszát és tegyük kisebb tálkákba, fedeles dobozokba.
A leszűrt kocsonya léből merjünk rá egy kicsit, éppen csak annyit, hogy összefogja a sajtot.



Ha megdermedt, kiborítva szeletelve kínáljuk, mint a disznósajtot.
Mivel nincs megfüstölve, sokáig nem áll el.
Készítsük kis adagokban és a mélyhűtőben tároljuk fogyasztásig.
Nagyon finom, illatos és zamatos disznósajtot kapunk.

A fejhúson maradt egy jó nagy adag zsíros rész a tokája.
Ezt fokhagyma csíkokkal megtűzdelem, piros fűszerpaprikával és sóval jól körbeszórom és kifagyasztva abált szalonnaként tálaljuk.


Ha a kocsonyát több hússal főzzük, akkor több, kiadós ételt is készíthetünk a kocsonya, a disznósajt és az abált szalonnán kívül.

Ezeket a főtt húsokat jól lehet fagyasztani egy más alkalommal, tovább fejlesztve, rövid idő alatt készíthetünk újabb fogásokat.

Ha jó sok köröm volt a kocsonyában, akkor lopjunk el a körmökből és sűrű pörköltalapban, köménymaggal, fokhagymával készítsünk belőle körömpörköltet.

Ha egy szép csülköt is főztünk bele, akkor sok hagymával és krumplival újragondolva, hamar rittyenthetünk egy finom csülköt pékné módra.


Ha füstölt húst teszünk félre, akkor egy bableves, babfőzelék, lencse ételhez főztük meg az alapot.