2013. január 27., vasárnap

Bordacsontos zöldborsóleves petrezselymes nokedlivel



Hozzávalók:
  • 1 kg húsos bordacsont
  • 0,5 kg zöldborsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 tk.őrölt fűszerpaprika 
  • 1 db kápia paprika
  • 1 db paradicsom
  • 2 ek. olaj 
  • 4 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 kis karalábé
  • nagy csokor petrezselyem
  • 1 ek ételízesítő
A petrezselymes nokedlihez:
  • 15-20 dkg liszt
  • 1 tojás
  • víz
  • petrezselyem zöld



Elkészítés:

Egy nagyobb fazékban feltesszük főni a megmosott, feldarabolt bordacsontokat.
Sózzuk, borsozzuk.


Ha majdnem puha, akkor beletesszük a karikára vágott sárgarépát, fehérrépát, karalábét, paradicsomot, paprikát.





Megsózzuk, beletesszük az ételízesítőt.

Ha kell, felöntjük egy kis vízzel.








10 perc múlva beletesszük a zöldborsót is.





8-10 perc múlva egy serpenyőben az olajon üvegesre pároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát.


Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a fűszerpaprikát, elkeverjük és ráöntünk egy kis vizet, hogy a paprika ne égjen meg.

Belekeverjük a levesbe.

Pár percig még főzzük.



Közben elkészítjük a petrezselymes nokedlit.

A liszthez adjuk a tojást, pici sót egy kevés vízzel szokásos nokedli állagú, nyúlós tésztát keverünk.
Beleteszünk jó sok apróra vágott petrezselyem zöldet, majd forrásban lévő vízben kiszaggatjuk.


Leszűrjük, leöblítjük.


A zöldborsó levesben betétként tálaljuk.

Általában külön vízben főzöm ki, mert így a leves jobban eláll.
Ha rögtön elfogy, amit főzünk, akkor nyugodtan szaggathatjuk egyenesen a levesbe is.
Mindenféle zöldséges levesbe nagyon illik. 
A lényeg a sok friss petrezselyem.