2013. január 13., vasárnap

Narancsital

Hozzávalók:

  • 5 db narancs
  • 5 db alma
  • 1 cs. citrompótló
  • 6 l víz
  • cukor/édesítő
  • vérnarancsaroma



Elkészítés:


Ez egy nagyon régi recept.
Most eszembe jutott, megcsináltam, és mindenkinek nagyon ízlett.
Érdemes másfél vagy dupla mennyiségből készíteni, mert itatja magát, hamar elfogy.


A narancsokat és az almát nagyon jól meg kell mosni.

A narancsok sárga héját zöldséghámozóval vékonyan levágjuk, félretesszük.
A fehér, keserű részt lehámozzuk, eldobjuk.
A narancs húsát gerezdekre, darabokra vágjuk.

Az almákat kicsumázzuk és szeletekre vágjuk.

Egy közepes fazékban feltesszük főni a narancsot, a sárga narancshéjakat és az almát annyi vízzel, amennyi ellepi.


Hamar megfő.
Azután kicsit kihűtjük és leturmixoljuk.

Közben egy nagy fazékban felforralunk kb. 6 l. vizet, amibe a csomag citrompótlót is beletesszük.
Ha felforrt, elzárjuk a tüzet és az édesítőszert is belerakjuk.
Akkor is tegyünk bele egy pici cukrot, ha édesítőszerrel készítjük, mert az hozza ki az édes ízét.

Most a leturmixolt gyümölcsöt szűrőn keresztül átpasszírozzuk a szirupba.


Most beleöntjük a kis flakon vérnarancs aromát.
A sima narancs aroma is jó, de ettől isteni színe lesz.


Kavarjuk össze és jól hűtsük ki.
Az állás során jól összeérik, sűrűbb és édesebb lesz.