2013. január 1., kedd

Nagyi borlevese


Hozzávalók:
  • 1/2 liter fehér bor
  • 1/4 liter víz
  • 5 tojás
  • 10 dkg cukor 
  • 1 db citrom
  • 1 db fahéjrúd
  • 5-6 db szegfűszeg
  • 1 kávéskanál liszt



Elkészítés:



Fél citrom vékonyan hámozott, sárga héját, fahéjat, szegfűszeget 1dl vízben 8-10 percig forralunk.

Hozzászűrjük a borhoz, és a többi vízzel együtt felforraljuk.

Egy akkora lábosban, amelyre ráillik a habverőüst, vizet forralunk, de csak annyit, 
hogy az üst ne érjen bele a forrásban levő vízbe, csak gőzt kapjon. 

Az egész tojásokat habüstben a cukorral és liszttel habverővel hidegen simára keverjük, hozzászűrjük a citrom kipréselt levét. 
A forrásban levő bort vékony sugárban, erőteljes keverés közben hozzáadjuk a kikevert tojásokhoz.


A habüstöt a gőz fölé állítjuk és állandóan, erőteljesen verjük habverővel, amíg az egész tömeg habos lesz.


Akkor azonnal levesszük a gőzről, még 1-2 percig verjük és csészébe / de mi csájnyikba/ tálalva, azonnal fogyasztjuk.