2013. szeptember 18., szerda

Töltött patisszon


Hozzávalók:

  • patisszon
  • darált hús
  • l db hagyma
  • 1-2 tk. fűszerpaprika
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • bors
  • csipet őrölt kömény
  • csipet majoránna
  • 1 db paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • kapor
  • petrezselyemzöld
  • tejföl
  • pici olaj


Elkészítés:


Először a tölteléket készítjük el.

Kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, tűzről levéve hozzáadjuk a fűszerpaprikát, 
elkeverjük 1-2 ek. vízzel és beletesszük a darált húst.
A darált húst bármilyen húsból készíthetjük, lehet sertés, marha, borjú, pulyka vagy vegyesen… ahogy szeretjük.

Állandó keverés közben addig pirítjuk, amíg morzsás nem lesz és kifehéredik.

Ekkor teszünk bele egy kis zúzott fokhagymát, sót, borsot, apróra vágott paradicsomot, zöldpaprikát.
Megfűszerezzük egy csipet  őrölt köménnyel és majoránnával és apróra vágott petrezselyemmel, kaporral.
A friss kapor szárát is tegyük bele, abban van a jó íz.


Ha kell, egy-két kanál vizet is tehetünk alá.
Készre főzzük.


A megmosott, meghámozott patisszonokat félbevágjuk, mint a zsemlét és kanállal kikaparjuk a magokat.
Egy kis belsejét is kivájunk, amit apró darabokra vágunk és az elkészült  darált húshoz adjuk.

Egy kiolajozott tepsibe ültetjük a patisszonokat, picit megsózzuk és jó púposan megtöltjük a hússal.
Egy-egy kanál tejfölt kanalazunk rá. 


Lefedve, 180 C fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.


Ugyanígy készíthetjük zsenge tökből vagy karcsú cukkiniből is.