2024. május 29., szerda

Fokhagymás tökfőzelék

 Hozzávalók:


  • gyalult tök

  • hagyma
  • olaj
  • fokhagyma
  • zöldpaprika
  • ételízesítő
  • kapor
  • tej
  • liszt
  • tejföl
  • ecet
  • cukor


Elkészítés:

A tökfőzeléket sokféleképpen főzhetjük.

https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/05/tokfozelek.html

https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/08/tokfozelek-ii.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/09/tokfozelek-tej-es-tojas-mentesen.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/03/citromos-tokfozelek.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2017/02/cukkini-fozelek-2.html


Ezúttal fokhagymás változat készül.


A kevés olajon dinsztelni kezdjük az apróra vágott hagymát.


Zöldpaprikát is teszünk bele.


Adjuk hozzá az aprított fokhagymát, kaprot és ételízesítőt is.


Pohárka tejjel főzzük egy-két percig.


A legyalult tökre hintsünk kb. 2-3 apró löttyintésnyi ecetet.


Adjuk a hagymás alaphoz.


Pár percig kevergetve pároljuk, majd kevés tejjel tovább főzzük.


Amikor a tök megpuhult, de még ruganyosan harapható, akkor tejfölből és lisztből simára kevert habarással sűrítsük be.


Semmiképpen ne legyen túlfőzött, puha "töklotyó" az étel.


Friss kaporral megszórjuk.
Ha kell sózzuk, egy kanálka cukorral és ecettel állítsuk be a tökéletes pikáns ízt.

Szerintem langyosan az igazi.
Bármilyen feltéttel, hússal, fasírttal kínálhatjuk.