2023. november 1., szerda

Plov

Hozzávalók:



  • 1 kg sertés comb/lapocka

  • 1-1,3  kg rizs
  • hagyma
  • olaj
  • sárgarépa
  • kápia paprika
  • csicseriborsó
  • római kömény
  • koriander por
  • őrölt fekete bors
  • fokhagyma
  • kurkuma
  • sáfrány
  • chili
  • zöldhagyma szár





Elkészítés:


Közép-Ázsiában mindenhol szeretik a plovot.

Természetesen alapvetően birkából szokás készíteni, de főzik borjúból, kacsából, libából vagy csirkéből is.

Én most rendhagyó módon sertés húst használtam fel, de a recept többi hozzávalóját és a készítési módot egy eredeti üzbég  recept szerint készítettem, igaz nem a szabadban, hanem a konyhában, a sütőben.



A sertéshúst kb. 3x3-as kockákra vágjuk.


Kevés olajon körbepirítjuk.


A  megpirult húst félretesszük.
 

A megmaradt olajon apróra vágott hagymát dinsztelünk.


Amikor a hagyma jól átsül, visszatesszük a húst a lábasba.


A sárgarépát keskeny hasábokra vágjuk.


A húshoz adjuk.

Kápia paprikát darabolunk.


Néhány paprika darabot félreteszünk a díszítéshez.


A paprika is a lábasba kerül.
Kevés fokhagymát is tegyünk bele.


Előző este beáztatjuk a csicseriborsót.
Majd másnap leszűrjük és leöblítjük.
A húshoz adjuk.


Most alaposan megfűszerezzük az előkészített ragut, amit zirváknak neveznek.

Sót, törött borsot, őrölt római köményt, koriandert szórunk bele.


Pár percig kevergetve sütjük, majd meleg vízzel felöntjük.
A folyadék 1,5 cm-rel legalább lepje el a ragut.
 

Kb. fél-háromnegyed óra főzés után egy mélyebb tepsibe terítjük a zöldséges húst és így sütjük a sütőben 15 percig.


Kivesszük a tepsit a sütőből és most terítjük rá a rizst.
Basmati vagy jázmin rizs illik hozzá, amelyet a főzés kezdetén 10-szer átmostunk és kézmeleg vízben áztattunk, míg az alapot elkészítettük.


Megsózzuk, kurkumával, sáfránnyal, chilivel ízesítjük.
Félbevágott egész fokhagymát is fektetünk rá.


Zöldhagymaszárral és a félretett kápiával díszítjük a rizst.


Fakanál nyelével lyukakat fúrhatunk a rizsbe, ezzel meggyorsíthatjuk a fövést.
Lefedjük a tepsit és 15-20 perc alatt készre sütjük az ételt.


Csodálatos harmonikus ízű lesz ez a rizses hús.



Az eredeti recept szerint nyílt tűzön készül ez az étel, de otthon sütőben is elkészíthetjük.
 

Mazsolát, birsalmát, aszalt áfonyát. paradicsomot is szoktak hozzáadni.
Főtt tojás és lapos kenyér is kísérheti ezt az ételt.