2023. november 26., vasárnap

Sütőtökös nokedli

Hozzávalók:


  • sütőtök

  • pici olaj
  • zsír
  • füstölt szalonna
  • tojás
  • liszt
  • mascarpone/tejföl




Elkészítés:


A szokásos nokedlinkat sült sütőtökkel ízesítettem.

Különleges ízű finomságot kaptam.



A meghámozott tököt feldaraboljuk és sütőpapírral bélelt tepsibe téve a sütőben puhára sütjük.


Ezalatt kisebb darabokra vágott húsos füstölt szalonnát pirítunk.


A kisült zsírt és szalonnát félretesszük.


Szokásos módon nokedlit készítünk.

Az egész tojásokat megsózzuk és elkeverjük.


Annyi lisztet adunk hozzá, hogy sűrű, nyúlós masszát kapjuk.


Ha kell egy gondolatnyi vizet is adunk hozzá.
Nem kell kidolgozni a tésztát, elég, ha csak összekeverjük.


Forrásban lévő vízben kiszaggatjuk a galuskákat majd leszűrjük és a szalonna zsírral és pörccel elkeverjük.

 

Óvatosan megsózzuk, hiszen a füstölt szalonna is sós.


Időközben megsült a tök.


Egy részét burgonyatörővel szétnyomkodjuk.
Nem kell pépesre törni.


Az összetört sütőtökkel elkeverjük a szalonnás nokedlit.


Most hozzáadjuk az egészben hagyott tök darabokat is.


Elkeverjük.


Már így is készen van, fogyasztható ez étel, azonban egy púpos evőkanál mascarpone krémmel elkeverve fokozhatjuk az ízeket.


Ha nincs otthon mascarpone, akkor sűrű tejföl is megteszi.


Friss salátával kínálhatjuk.
Én illatos birsalma kompóttal ettem és nagyon finom volt.