2023. november 21., kedd

Vegyes tökleves

Hozzávalók:


  • zsenge főzőtök

  • zsenge cukkini
  • sütőtök
  • hagyma
  • fokhagyma
  • petrezselyem
  • kápia paprika
  • paradicsom
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • törött bors
  • ételízesítő
  • darált pritamin


Elkészítés:


Az egyszerű töklevest egy kicsit másképpen készítettem el.

https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/08/hamis-husleves-tokbol.html


A zsenge tököt alaposan megmossuk, majd zöldséghámozóval levágjuk a héját.



A tök belsejét is kanállal kivájjuk.


A kivájt tökbelsőt a magokkal és a héjjal együtt egy fazékba tesszük.


A tök egy részét a leveshez fogjuk felhasználni, míg a többit párizsi bundával kisütjük.


Karalábévájóval helyes kis gömböket faragunk ki a tökből.


Félretesszük.


Fentiekhez hasonlóan készítjük elő a megmosott cukkinit is.
A cukkini héját is a fazékba tesszük.


Kis gömböket vájunk ki és félretesszük.
A leeső darabokat is a leveshez adjuk.


Hagymát, kevés fokhagymát, petrezselymet, paprikát és paradicsomot készítünk elő.


A fazékba tesszük.


Fűszerezzük sóval, törött borssal, ételízesítővel és darált pritamin paprika is mehet bele.


Vízzel felöntjük és megfőzzük a levest.


A sütőtökből is gömböket vágunk ki.


A gömböket a tök és cukkini golyócskákhoz adjuk.



A leeső darabokat is a levesbe dobjuk.
A maradék sütőtököt sütőben megsüthetjük.



Ha eleget főtt a leves, akkor leszűrjük.






Jól nyomkodjuk ki.
Az átpasszírozott zöldségekre nincs tovább szükség.


A leszűrt lé ízletes húslevesre emlékeztet.


A levet ismét fazékba tesszük és bezöldségeljük.
Sárgarépa és fehérrépa kerüljön bele.



10-15 perc elég a zöldségeknek, ekkor tegyük bele a szép színes kivájt gömböcskéket.


A tök hamar megfő.


Kóstoljuk meg, lehet, hogy még egy kis só kell bele.
Friss petrezselyem levéllel megszórva kínáljuk.