2015. március 7., szombat

Francia omlós vajas keksz - Mont St. Michel, Mere Poulard recept

Hozzávalók:


  • 30 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 16 dkg porcukor
  • 17 dkg vaj
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja 
  • egy csipet fahéj
  • 1 tojás sárga a kenéshez
  • dió 
  • mandula





Elkészítés:







Ezt az egyedülállóan omlós kekszet Franciaországban, a Mont Saint Michelen kóstoltuk eredetiben.
A Mere Poulard szálloda éttermében,  a kirakatban is megtekinthető ahogy a korabeli, díszes öltözékű cukrászok a szemünk előtt készítik el, fényes rézüstökben habosra kavarva, a finom omlós kekszeket, süteményeket és habkönnyű omletteket.


Franciaországban mindenhol lehet kapni ezeket a sütiket, egyszerű papírcsomagolásban és csodaszép fémdobozokba is csomagolva.

A doboz azóta is kiváló varródobozként  szolgál...



Jó hír, hogy mostanában több helyen láttam már itthoni nagyobb üzletekben is ilyen sütiket.
Nagyi elkészítette nekünk ezt az isteni receptet és azóta minden ünnepre meg kell ismételnie.




A lisztet apránként a cukorral és az összekevert tojással az ujjunkkal gyorsan elkeverjük.
Hozzáadjuk a kis darabokra vágott vajat, a sót, a fahéjat és a reszelt citromhéjat.
Összegyúrjuk, gömböt formálunk és egy órára a hűtőbe tesszük.


Ezután egy sütőlapon 3 mm vastagra nyújtjuk és megint betesszük a hűtőbe.



Kb. egy óra múlva előmelegítjük a sütőt 150 C fokra.


Kerek vagy más alakú formákat szúrunk ki a tésztából, a sütőlapra helyezzük, majd felvert tojással megkenjük a tésztát.

Porcukorral  megszórjuk.


Legutóbb Karácsony tiszteletére darabos dióval és mandulával is megdíszítettük.

45-50 percig sütjük és rácson hagyjuk kihűlni.

kb. 50 db lesz belőle.