2021. május 17., hétfő

Szilvás gombóc és nudli, tej és tojásmentesen

 Hozzávalók:


  • szilva

  • 1 kg burgonya
  • 1-2 kanál gríz
  • 20 dkg liszt
  • 3-5 dkg zsír
  • fahéj
  • cukor
  • tojásmentes zsemlemorzsa
  • zsír




Elkészítés:

Tojásmentesen készült ez a klasszikus finomság.

Az érett szilvát jól megmossuk, kimagozzuk és, ha szükséges félbevágjuk.


A megtisztított burgonyát kockára vágva megfőzzük.


Leszűrjük és összetörjük.


Még melegen belekeverjük a darát.


Hozzáadjuk a zsírt.


Végül belekeverjük a lisztet és jól megsózzuk.
Kóstoljuk meg, legyen érezhető a só íze, különben nyögvenyelős lesz a kifőtt tészta.


Összegyúrjuk a tésztát, majd lisztezett lapon hengerré formáljuk és kis darabokra vágjuk.
Nem szükséges nyújtófával kinyújtani, gyorsabb tenyerünkkel ellapítani.


A tésztára tesszük a félbevágott szilvát és fahéjas cukorral megtöltjük.


Tenyerünkbe tesszük és gombóccá formáljuk.


Ügyeljünk rá, hogy a tölteléket mindenütt befedjük a tésztával, különben főzés közben kifolyik a lé.


A gombócok mellé nudlikat is sodorjunk.


Forrásban lévő vízben kifőzzük a gombócokat, illetve külön a nudlit.
Ha a tészta feljön a víz tetejére, akkor még egy percig főzzük.
A leszűrt gombócokat a morzsába tesszük, először kanállal tesszük rá a morzsát, különben kiszakadna a gombóc. Egy-két perc után már könnyen beleforgathatjuk a tésztát.

A zsemlemorzsát tojásmentes ún. vizes zsemléből készítsük.

Kapható boltokban is ilyen zsemlemorzsa.

A zsírban megpirított prézlit is sózzuk meg.


Fahéjas cukorral tálaljuk.

Aki szereti tehet rá tejmentes tejfölt is.