2021. november 1., hétfő

Tárkonyos zsemlegombóc

 Hozzávalók:


  • zsemle/kenyér

  • hagyma
  • olaj
  • petrezselyem
  • tárkony
  • bors
  • darált pritamin paprika
  • 2-3 tojás
  • liszt


Elkészítés:


A tárkonytól különleges ízt kap a klasszikus zsemlegombóc.

Kitűnő módja a maradék, akár ránk száradt zsemle vagy kenyér felhasználásának.

Zsemlét, kenyeret és kalácsot vízbe áztatunk.

Egy fazékban felteszünk forrni vizet a gombócok kifőzéséhez.


Petrezselymet aprítunk.


Hagymát tisztítunk és apróra vágjuk.


Tárkonyt aprítunk.
Télen kiválóan felhasználhatjuk a nyáron lefagyasztott tárkonyunkat.


Az időközben megpuhult és kinyomkodott zsemléket burgonyatörővel pillanatok alatt felaprítjuk.


Kevés olajon megpirítjuk a hagymát, majd beletesszük az aprított petrezselymet.


Mehet bele a tárkony.


Házi pritamin krémmel ízesítjük.


Megsózzuk és törött borssal megszórjuk.


Tojással elkeverjük.


Kevés lisztet keverünk bele.


Gombócot formálunk és lisztben megforgatjuk.


Forrásban lévő vízben kifőzzük a gombócokat.
Ha feljön a víz tetejére a gombóc, akkor még 2-3 percig főzzük és utána szedjük ki a vízből szűrőlapát segítségével.


Ezúttal tejfölös gombával és birskompóttal tálaltam.


Akkor jó, ha kellően átfőtt, könnyű és ruganyos, harapható a zsemlegombóc.
Bármilyen mártásos hús mellé kínálhatjuk.