2021. november 11., csütörtök

Vörösboros kakaspörkölt

 

 Hozzávalók:


  • kakas

  • libazsír/csirkezsír
  • hagyma
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • fokhagyma
  • fűszerpaprika
  • törött bors
  • majoránna
  • szegfűbors
  • borókabogyó
  • csillagánizs
  • vörösbor


Elkészítés:


Pompás eledel a francia recept alapján készülő vörösboros kakaska.

A jó minőségű házi kakas húsa harapható, zamatos, jóval ízesebb a csirkehúsnál. 

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/01/vorosboros-kakas-coq-au-vin.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/04/vorosboros-gombas-sult-kakas.html


Büszke tarajos kakasból készült ismét pörkölt.


A kakast megtisztítjuk, megmossuk és  feldaraboljuk.

Kevés libazsíron vagy csirkezsíron hagymát dinsztelünk.

Beletesszük a húst és körbepirítjuk.

Zöldpaprikát és paradicsomot darabolunk fel.

A húshoz adjuk a paradicsomot, zöldpaprikát, szeletekre vágott fokhagymát.

Fűszerpaprikát szórunk rá, sózzuk, borsozzuk és kevés majoránnával fűszerezzük.



Vörösborral felöntjük.


Illatos szegfűborsot és boróka bogyót, valamint csillagánizst teszünk bele.
Ettől lesz a pörköltünk különlegesen pikáns.



A húst puhára főzzük.

Bármilyen körettel kínálhatjuk a tört burgonya vagy nokedli nagyon illik hozzá.