2023. július 23., vasárnap

Zúzaleves

 Hozzávalók:


  • zúza

  • hagyma
  • csirkezsír
  • tyúkhúsleves kocka
  • kakukkfű
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • petrezselyemzöld
  • zellerzöld
  • zöldborsó
  • bors
  • fokhagyma
  • babérlevél
  • tejföl
  • liszt
  • citrom


Elkészítés:


Csirkezúzából is elkészíthetjük, de finomabb, ha a jóval húsosabb pulyka, kacsa vagy libazúzát használjuk fel.

A megtisztított zúzát kisebb darabokra vágjuk.


Kevés csirkezsíron apróra vágott hagymát dinsztelünk.
Kakukkfűvel megszórjuk.


Hozzáadjuk a zúzát.


Néhány tyúkhúsleves kockát feloldunk vízben.


A zúzára öntjük az így kapott alaplevet.


Sót, törött borsot, fokhagymát és babér levelet teszünk bele.


Amíg a leves fő, előkészítjük a zöldségeket.


Beletesszük a levesbe a vékony hasábokra vágott sárgarépát, fehérrépát.
Kevés zöldborsót, zeller zöldet és petrezselymet is adunk hozzá.


Amint a zúza és a zöldségek is megpuhultak tejföllel és egy kanál liszttel készült habarással sűrítjük a levest.


A forró levesből egy merőkanálnyit a habaráshoz keverünk, majd a leveshez öntjük.
 

Citromkarikákat vágunk a levesbe.


A citrom levét is beletesszük, így kellemes pikáns ízű lesz.

Nagyon finom, különleges ízű leveske.