2018. március 17., szombat

Sólet, ahogy én szeretem

Hozzávalók:


  • szárazbab
  • gersli
  • libazsír
  • lila hagyma
  • fokhagyma
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • fűszerpaprika
  • bors
  • csipet cukor
  • füstölt hús/tarja, comb,csülök/
  • füstölt kolbász
  • keménytojás



Elkészítés:


Előző este beáztatjuk a száraz babot.


Másnap előkészítjük a füstölt húsokat.
Többféle legyen, füstölt sonka, füstölt tarja, amit csak szeretünk.


Vágjuk falatnyi darabokra.


Házi füstölt kolbászt is karikázzunk fel.


Készítsük elő a lila hagymát, zöldpaprikát, paradicsomot, fokhagymát.


Ehhez az ételhez feltétlenül libazsírt használjunk.


Egy serpenyőben a zsíron megfuttatjuk a feldarabolt lila hagymát.


Feldaraboljuk a paradicsomot, zöldpaprikát.


Hozzáadjuk a hagymás alaphoz.


Egy percig sütjük, majd belekeverjük a fűszerpaprikát és a frissen őrölt borsot is.


Rengeteg zúzott fokhagymát is adunk hozzá.


Megsózzuk és egy gondolatnyi cukrot is teszünk bele.


Összekeverjük.


Közben a gerslit jól leöblítjük és összekeverjük a leszűrt babbal.


A füstölt húst és kolbászt is összekeverjük a babbal.


Egy nagyobb fazékban könnyebb keverni.


Végül hozzáadjuk a lecsós alapot is.


Egy fazékban vagy cserépedényben, amelyet majd a sütőbe teszünk,  összerakjuk a sóletet.

Megágyazunk a babbal és elhelyezzük a főtt tojásokat.
Újabb réteg sólet, majd pár tojás következik.
A tetejét fedjük be a babbal.


Annyi vízzel öntsük fel, amennyi jól ellepi.
Érdemes a vízzel kiöblíteni azt a serpenyőt, amelyben a lecsós alapot készítettük, illetve a fazekat, amelyben összekevertük a hozzávalókat.
Így semmilyen íz nem megy veszendőbe.


Lefedve sütőben 180-190 C fokon készre sütjük az ételt.


Ellenőrizzük közben, hogy a bab mennyire puhul meg.


Nem baj, ha egy kevés lé marad még az edényben, mert azt az étel felszívja majd.


A lecsós alap miatt a bab finom szaftos lesz.


A tojással együtt tálaljuk.