2020. május 25., hétfő

Mákos guba torta Zsófi kedvére

Hozzávalók:

Az alaphoz:

  • 12 db kifli - vagy 15 db
  • 3 db tojássárgája - vagy 4 db
  • 10 dkg cukor - vagy 12,5 dkg
  • 1 cs.vaníliás cukor - vagy 2 cs.
  • 1 l tej - vagy 1,25 l
  • 10 dkg vaj - vagy 12,5 dkg
  • 15 dkg darált mák - vagy 20 dkg
  • 1 db citrom sárga héja 


A krémhez:


  • 4 db tojássárgája - vagy 5 db
  • 8 dkg cukor   - vagy 10 dkg
  • 2 cs. vaníliás cukor - vagy 3 cs.
  • 1 cs. vaníliás puding - vagy 2 cs.
  • 4 dl tej - vagy 5 dl
  • 15 dkg vaj - vagy 20 dkg


A tetejére:

  • 7 db tojásfehérje - vagy 9 db
  • cukor ízlés szerint


Elkészítés:

Nem hiába közkedvelt ez az édesség.
Tulajdonképpen ez egyszerűen egy vanília krémmel felturbózott mákos guba,  azonban az eredmény ennél jóval összetettebb lesz.

Anyu szerint még a tortákkal is felveszi a versenyt, ezért neveztem tortának sütemény helyett.

Érdemes egyből a nagyobb adagot elkészíteni, mert biztosan elkapkodja a család vagy a barátok.

Az elkészítése roppant egyszerű.
Először az alapot készítjük el.

A kiflit felkarikázunk.


A tojás sárgákat habosra keverjük a kétféle cukorral.
2-3 evőkanál hideg tejjel elkeverjük.


Közben feltesszük melegedni a tejet a vajjal.


Nem kell egészen felforralni a tejet.
Amikor már forró, akkor 2-3 kanállal kiveszünk belőle és a cukros tojásos keverékhez adjuk.


Jól megmosott citrom sárga héját lereszeljük.


A cukros tojást a tejhez adjuk és 1-2 percig tovább hevítjük.
Így kissé besűrűsödik, de nem csapja ki a tojást.


Adjuk hozzá a reszelt citrom héjat.


Keverjük bele a darált mákot.
Én egy kicsivel többet is tettem bele.


Most összeforgatjuk a kiflivel és megvárjuk amíg a kifli az összes tejet beissza.


Egy nagyobb kivajazott tepsibe simítjuk a mákos kiflit és 170-180 C fokon 25 perc alatt megsütjük.


A sütőből kivesszük a tepsit és megvárjuk amíg a tészta kihűl.


Ezalatt elkészítjük a krémet.

A tojás sárgákat jól elkeverjük a cukrokkal.


Beletesszük a pudingport is.


Tovább keverjük.

A tejet felforraljuk és belekeverjük a pudingos cukros tojást.
Pillanatok alatt sűrűre fő, ezért folyamatosan keverjük kézi habverővel, nehogy leégjen.


A  kész krémet kihűtjük majd hozzáadjuk a vajat is és habosra keverjük.


A mákos kiflire halmozzuk a krémet.


Szépen elsimítjuk.


A megmaradt tojások fehérjéből ízlés szerint cukor hozzáadásával kemény habot verünk.


Rákenjük a krémre és spatulával cirmosra formáljuk.


Pár perc alatt a sütőben rózsaszínűre pirítjuk.


Langyosan vagy hidegen is ehetjük.


Egy tartalmas leves után kínálhatjuk.


Nagyon finom ahogy a lágy krém kifolyik a sütiből.


Kerek tortaformában is készíthetjük, akkor célszerű a kisebb adagot számítani.


Bár a leírás hosszadalmasnak tűnik, valójában nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez az édesség.