2022. március 15., kedd

Rácponty 2

 Hozzávalók:


  • ponty  egészben

  • burgonya
  • fokhagyma
  • sárgarépa 
  • füstölt szalonna
  • törött bors
  • zsír
  • fűszerpaprika
  • tejföl



Elkészítés:

http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/01/racponty-papa-modra.html

Ismét elkészítettem drága apósom receptjét.

Bár általában a rácponty egyfajta lecsós hal, de ezt az ételt Papa mindig rácpontynak hívta, ezért a mi családunkban így maradt meg.

Egy nagy tepsit kizsírozunk és jól megrakunk karikára vágott burgonyával.

Sárgarépát, fokhagymát és jó érett füstölt szalonnát késes aprítóban összedarálunk, megsózzuk, törött borssal elkeverjük és a továbbiakban ezzel fűszerezünk.

A burgonyát is megszórjuk ezzel a keverékkel. 

Ráfektetjük az egészben hagyott pontyot.

Ezúttal a hal feje nem került bele az ételbe.



A sűrűn beirdalt hal minden résébe, illetve a belsejébe is bőségesen belemasszírozzuk a répás, szalonnás keveréket.



A krumplira is jusson.



Ezután tejföllel gazdagon beterítjük a halat és a krumplit is.



Végül egy kis lábasban zsírt forrósítunk, amelyben elkeverjük a fűszerpaprikát és meglocsoljuk a halat.


Lefedjük a tepsit és 180-200 C fokos sütőben megsütjük az ételt.










Finom egytálétel, amelyet az ünnep előtt kényelmesen előkészíthetünk, azután pedig csak sütni kell a vendégek megérkezésekor.