2022. március 16., szerda

Húslevesben főtt töltött tyúk sütve

 Hozzávalók:


  • tyúk egészben

  • zsemle
  • tojás
  • 20-30 dkg csirkemáj
  • hagyma
  • gomba
  • libazsír
  • petrezselyem
  • őrölt szerecsendió
  • csirke/tyúk aprólék ízlés szerint
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • zeller
  • karalábé
  • zöldpaprika
  • cseresznyepaprika
  • paradicsom
  • fokhagyma
  • sáfrány/sáfrányos szeklice
  • őrölt bors
  • majoránna
  • szőlőolaj
  • burgonya főzve
  • gomba 
  • újhagymaszár




Elkészítés:

Szeretjük a tölteléket.

Sokféleképpen készíthetjük. 

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/05/toltott-dagado-es-gombas-toltelek.html

http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/06/nagyi-toltott-borjuszegye-toltott.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/05/nagyi-toltott-csirkecombja-es.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/04/toltott-borjuszegy.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/02/toltott-csirkecomb-toltott-gombaval.html


Régi, békebeli ebédek hangulatát idézi ez a mai nagyszerű étel is.

Komplett vasárnapi menü, leves és gazdag főfogás.

Elkészítése nem bonyolult, csak hozzá kell kezdeni.

A tyúk megtöltésével kezdjük.

Először a töltelékbe kerülő gombát pirítjuk meg.

Akkor sózzuk, hintjük meg törött borssal, majoránnával, amint elfőtte a levét.




Közben zsemlét áztatunk langyos vízbe.


Jó sok apróra vágott hagymát dinsztelünk meg kevés libazsíron.


A kicsavart zsemléket a burgonyatörővel összetörjük, majd hozzáadjuk a sült hagymát.


Majd a gombát.


Sózzuk, törött borssal és frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük.


Rengeteg apróra vágott petrezselymet teszünk bele.


A burgonyatörővel könnyedén összekeverjük.


Most tesszük bele a csirkemájat.
Eltávolítjuk az ereket és késsel elkaparjuk a májat.


A töltelékbe keverjük.


Jöhet a tojás.
Anyu szerint ahány zsemle annyi tojás az ideális arány.


A megtisztított tyúkot megtöltjük a töltelékkel.
A hasa üregébe és a bőre alá is begyömöszölünk a töltelékből.


Egy nagy fazékba beletesszük a szokásos húslevesbe valókat: a külön vásárolt csirke aprólékot, szárnyat, nyakat, zúzát, lábat, farhátat... amit csak szeretnénk és persze a megtöltött tyúk kimaradt aprólékát, belsőségét.

Beletesszük a zöldségeket is: sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét, egészben hagyott hagymát 3-4 szem szegfűszeggel megtűzdelve, 4 gerezd fokhagymát, zöldpaprikát, paradicsomot, cseresznyepaprikát, zeller zöldet, kis csokor petrezselymet.

Fűszerezzük sóval, borssal, sáfrányos szeklicével.

 Középre óvatosan beleültetjük a megtöltött tyúkot.


A kimaradt tölteléket tiszta nejlon zacskóba töltjük és szintén a levesbe eresztjük.


Kis lángon órák hosszat főzzük a levest, ahogy szoktuk.
Ha puha a tyúk óvatosan szűrőlapáttal kiemeljük a levesből és félretesszük.

Ugyancsak kivesszük a tölteléket is.
Nálam sok töltelék készült, mivel nagyon szeretjük külön is megenni a finom gombás keveréket.

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/10/toltelek-huslevesben-fozve.html

Természetesen lehet kizsírozott tepsiben a sütőben is megsütni a tölteléket.

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/05/gombas-majas-toltelek-sutve.html




Közben egy libazsírral kikent nagyobb tepsibe tesszük a főtt burgonyát, megsózzuk és borsozzuk és újhagyma zöld szárával megszórjuk.


Gombát szeletelünk és a tepsibe szórjuk.


A tepsibe helyezzük a félretett, megfőtt töltött tyúkot.
 

Libazsírral megkenjük a pecsenyét.
Én szőlőmagolajat tettem rá.


Sütőben szép pirosra sütjük a szárnyast.


Mire elkészülünk rengeteg ennivalónk lesz, amelyekből napokig etethetjük a családot.

 A húslevest lehet csigatésztával vagy finom cérnametélttel tálalni.

A főtt húst és a zöldséget  meggymártással, almamártással, fokhagymaszósszal, paradicsommártással, kapormártással, sóskamártással  kínálhatjuk.

A főtt tölteléket egy szelet sült tyúkkal és sok friss salátával ehetjük.

Végül pedig a töltött tyúk a gombás burgonyával valamilyen savanyúság, céklasaláta, esetleg őszibarack befőtt társaságában tálalható.