Hozzávalók:
- kifli
- tej
- tojás
- cukor
- vaníliás cukor
- alma
- fahéj
- lekvár
- vaníliás puding
Elkészítés:
Rakott kifli avagy máglyarakás családi kedvenc.
https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/02/nagyi-maglyarakasa.html
https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/11/meggyes-maglyarakas.html
https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/12/turos-almas-rakott-kifli.html
https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/05/epres-almas-rakott-kifli.html
Elkészítése roppant egyszerű, nem is lehet elrontani.
Kiflit karikázunk fel.
Almát tisztítunk és lereszelünk.Aki akarja meg is hámozhatja, de anélkül is működik a recept.
Lényeg, hogy az alma savanyú legyen, így jobban érződik majd a sütés után.
A lereszelt almát ízlés szerint cukrozzuk és őrölt fahéjjal elkeverjük.
Tojás sárgáját elkeverünk cukorral és vaníliás cukorral.
Kevés tejjel felhígítjuk.
Majd egy merőkanál forró tejet keverünk hozzá és a forrásban lévő tejhez adjuk.
A tűzről levesszük az illatos forró tejet és belehalmozzuk a kifli karikákat.A kifli hamar felissza a tejet.
Kivajazott tepsibe tesszük az ázott kiflik felét.
Ráterítjük a kicsavart fahéjas almát.
Egy tasak vaníliás pudingot főzünk az előírás szerint és az almára kenjük.
Valamilyen pikáns lekvárt kanalazunk a pudingos rétegre.Meggy, ribizli, málna, de igazából bármilyen finom lekvárt használhatunk.
Ráterítjük a maradék kiflit.
180 C fokos sütőben szép pirosra sütjük a kifliket.
A félretett tojásfehérjét cukorral habbá verjük és a megsült kiflik tetejére kanalazzuk, fodrosra igazítjuk.
Visszatesszük a sütőbe és pár perc alatt szép halványbarnára pirítjuk.
Langyosan és hidegen is nagyon finom.
Egy tartalmas leves után kínálhatjuk.A gyerekek imádják a habos édességet.
Kifli helyett kaláccsal, alma helyett más gyümölccsel ( meggy, őszibarack, sárgabarack ...)variálhatjuk ezt az egyszerű receptet.