2024. október 30., szerda

Almás rakott kifli

 Hozzávalók:


  • kifli

  • tej
  • tojás
  • cukor
  • vaníliás cukor
  • alma
  • fahéj
  • lekvár
  • vaníliás puding


Elkészítés:


Rakott kifli avagy máglyarakás családi kedvenc.

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/02/nagyi-maglyarakasa.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/11/meggyes-maglyarakas.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/12/turos-almas-rakott-kifli.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/05/epres-almas-rakott-kifli.html


Elkészítése roppant egyszerű, nem is lehet elrontani. 

Kiflit karikázunk fel.


Almát tisztítunk és lereszelünk.
Aki akarja meg is hámozhatja, de anélkül is működik a recept.
 
Lényeg, hogy az alma savanyú legyen, így jobban érződik majd a sütés után.


A lereszelt almát ízlés szerint cukrozzuk és őrölt fahéjjal elkeverjük.


Tejet forralunk.


Tojás sárgáját elkeverünk cukorral és vaníliás cukorral.


Kevés tejjel felhígítjuk.


Majd egy merőkanál forró tejet keverünk hozzá és a forrásban lévő tejhez adjuk.


A tűzről levesszük az illatos forró tejet és belehalmozzuk a kifli karikákat.
A kifli hamar felissza a tejet.


Kivajazott tepsibe tesszük az ázott kiflik felét.


Ráterítjük a kicsavart fahéjas almát.


Egy tasak vaníliás pudingot főzünk az előírás szerint és az almára kenjük.


Valamilyen pikáns lekvárt kanalazunk a pudingos rétegre.
Meggy, ribizli, málna, de igazából bármilyen finom lekvárt használhatunk.
 

Ráterítjük a maradék kiflit.


180 C fokos sütőben szép pirosra sütjük a kifliket.


A félretett tojásfehérjét cukorral habbá verjük és a
 megsült kiflik tetejére kanalazzuk,  fodrosra igazítjuk.
 

Visszatesszük a sütőbe és pár perc alatt szép halványbarnára pirítjuk.


Langyosan és hidegen is nagyon finom.


Egy tartalmas leves után kínálhatjuk.
A gyerekek imádják a habos édességet.


Kifli helyett kaláccsal, alma helyett más gyümölccsel ( meggy, őszibarack, sárgabarack ...)
variálhatjuk ezt az egyszerű receptet.