2016. október 1., szombat

Kolbászos töki pompos


Hozzávalók:

  • 30 dkg finom liszt
  • 20 dkg rétes liszt
  • 2 db közepes nagyságú főtt krumpli
  • 1 cs. friss élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • pici cukor
  • 1,5 - dl langyos krumplifőzőlé
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 5-6 dl tejföl
  • 2-3 db lilahagyma
  • füstölt kolbász
  • füstölt szalonna
  • 5-10 dkg többféle sajt
  • bors



Elkészítés:

A már jól bevált kolozsvári szalonnás töki pompost készítettem el jóféle füstölt kolbással.

http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/10/toki-pompos.html


A krumplit meghámozzuk és kockára vágva sós vízben megfőzzük.
Leszűrjük, de a főzőlevét félretesszük.
Összetörjük a krumplit és a liszthez adjuk.



Én kétféle lisztet használtam.


Felvágjuk a kolbászt, a szalonnát, valamint a lila hagymát.
A sajtok egy részét lereszeljük, a többi kockákra vágjuk.



A langyos tejben egy pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt.


A felfutott élesztőt a krumplival elkevert liszthez adjuk.
Megsózzuk és a langyos krumplilével tésztává gyúrjuk.
Egy kicsit dagasszuk, nem kell sokáig, úgyis meg fog kelni.
Ha kell, lehet még hozzáadni egy kis langyos vizet.


Letakarjuk és kb. 1 órát kelni hagyjuk, ezalatt a duplájára nő.


Egy nagy sütőtepsit kiolajozunk és kevés liszttel meghintjük, majd a megkelt tésztát belenyomogatjuk.
Kicsit ragad, de liszttel vagy olajos kézzel egyenletesen bele tudjuk simítani.

Előmelegített 200 C fokos sütőbe toljuk és pár percig elősütjük.

Ezalatt elkészítjük a rávalókat.

Először a tejfölt simára keverjük pici sóval, borssal és a zúzott fokhagymával.
Belekeverjük a reszelt sajtot.


Ezzel a krémmel kenjük meg a kb 2-3 perc alatt elősütött tésztát.
Majd egyenletesen rakjuk rá a kolbászt, a szalonnát, a darabolt sajtot és a lila hagyma karikákat.

Kb. 20 perc alatt készre sütjük.