2016. október 1., szombat

Gyoza

Hozzávalók:

  • 1 cs. gyoza tészta
  • 40 dkg darált sertés hús
  • 10 dkg finomra aprított káposzta
  • 1-2 db sárgarépa
  • 1 tk. szezámolaj
  • 1 ek. szójaszósz
  • darabka gyömbér
  • bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. olaj
A mártáshoz:

  • teriyaki szósz
  • szezámolaj


Elkészítés:


Nagyon szeretjük a mindenféle finomsággal töltött japán, vietnami vagy kínai  falatkákat.

Legnagyobb örömömre nemrég kész japán gyoza tésztára leltünk és azonnal eldöntöttük, hogy elkészítjük a mi házi töltött falatkánkat.

Állítsuk össze a tölteléket.
Finomra reszeljük a sárgarépát, a káposztát és a gyömbért.

Előkészítjük a darált húst. 


Íme a gyoza tészta:


 A légmentesen lezárt tasakban friss tésztalapok várták, hogy megtöltsék őket.


A hagymát, fokhagymát apróra daráljuk.
Előkészítjük a sót, borsot, szójaszószt és szezámolajat és a töltelékhez adjuk.


Összekeverjük a tölteléket.


A tészták közepére halmozunk egy-egy púpos kanál tölteléket.
A vizes ujjunkkal a tészta széleit kicsit megnedvesítjük és a tésztákat félbehajtjuk.


A széleket jól összenyomjuk, majd körben fodrozva megformázzuk a gyozákat.


Tegyünk fel forrni vizet.


Először azonban egy-két kanál olajon pirítsuk meg a tésztákat.


Fordítsuk meg és a másik oldalukat is süssük meg.



Majd a forrásban lévő vízben főzzük 3-4 perc alatt készre a tésztákat.
Szűrjük le.


Tálaljuk a teriyaki és szezámolajból kevert szósszal.
Vagy kapható ez a speciálisan tészták ízesítésére kínált kínai szósz, amiben többek közt szójaszósz, szezámolaj, rizsecet és más fűszerek vannak.


Kevés szósz kell csak a tésztára, ne nyomjuk el a töltelék harmonikus ízeit.



Más töltelékkel, gombával, spenóttal  vagy rákkal is elkészíthetjük a falatokat.