2014. november 1., szombat

Bolgár húsgombóc kapormártásban

Hozzávalók:


A húsgombóchoz:


  • 30 dkg sertés darált hús
  • 1 db hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 tk. ételízesítő
A mártáshoz:


  • 1 cs.kapor
  • citromlé
  • fehérbors
  • csipet cukor
  • 1 ek. olaj
  • 1 ek. liszt
  • 3 ek. tejföl


Elkészítés:


Elkészítjük a gombócokat.
Késes aprítóba helyezzük a hagymát, fokhagymát, petrezselymet, sót, borsot és finomra daráljuk.
Most beledobjuk a tojást is és azzal is egyet keverünk, így könnyebben elkeverednek a hozzávalók.



Hozzáadjuk a fűszereket a darált húshoz.

Forrásban lévő vízbe szaggatjuk a gombócokat. 
Ne legyen túl sok a víz, csak annyi amennyiből majd a mártás lesz.


A fele kaprot hozzáadjuk a főzőléhez.


Sózzuk, borsozzuk, citromlével és pici cukorral ízesítjük.

10-15 percig főzzük, majd az olajon a liszttel rántást készítünk, amit kevés hideg vízzel simára keverünk és szűrőn keresztül az ételhez adjuk.


Pár percig kis lángon forraljuk, majd belekeverjük a tejfölt, és végül a maradék friss kaprot is hozzáadjuk.


Főtt csavaros tésztával kínáljuk.

Praktikus egyszerre elkészíteni a gombócokat és egyszer kaprosan, egyszer pedig paradicsomosan  tálaljuk a héten.