2014. november 30., vasárnap

Levesben főtt, sült töltöttcsirke petrezselymes, gombás burgonyával

Hozzávalók:


  • 1 db egész csirke
  • 2-3 db pulykanyak
  • 30-50 dkg pulykazúza
  • 30-50 dkg kacsaláb
  • 2-3 db sertés húsos karajcsont
  • 1 db hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 4-5 db sárgarépa
  • 3-4 db fehérrépa
  • 1 db karalábé
  • 1 db zeller/fehérítő zellerszár
  • 1-2 db zöldpaprika
  • 1-2 db paradicsom
  • kis fej karfiol
  • darabka kelkáposzta
  • 1 db cseresznyepaprika
  • bors


A töltelékhez:

  • 5-6 db zsemle
  • 4-5 db csirkemáj
  • 1/2 kg gomba
  • 1 db hagyma
  • 4 db tojás
  • 2-3 cs. petrezselyem
  • törött bors
  • pici majoránna
  • 1 ek. darált pritamin paprika
  • 1-2 ek. olaj
A sült csirkéhez és körethez:


  • 1/2 kg gomba
  • kis doboz paradicsompüré
  • 1-2 ek. olaj
  • 1-2 tk kínai ötfűszer keverék
  • 4-5 db főtt burgonya
  • 1/2 db hagyma
  • petrezselyem



Elkészítés:


Ez az az étel, amit nem olyan nehéz elkészíteni, viszont komplett vasárnapi vagy ünnepi ebédet készíthetünk egy füst alatt...és másnapra is bőven marad belőle.

Egy finom, gazdag húslevest készítünk, amibe belefőzzük a hagyományos töltött csirkét.
A csirkét aztán kiemeljük, megfűszerezzük és gombával együtt sütőben megsütjük.
A levest külön elfogyasztjuk.


A csirkét tisztítsuk meg, mossuk meg alaposan és hagyjuk lecsöpögni, tegyük félre.
A belsőségeket és a lábat tegyük bele a levesbe.

A megtisztított többi húst feltesszük főni, amint a szokásos húslevest szoktuk.
Jó, ha többféle húsos csont is van benne.
A hagymát, fokhagymát, paprikákat, paradicsomot tegyük bele és sózzuk meg.
1-2 ek. házi, darált ételízesítő ( vagy vegeta-féle ízesítő ) is mehet bele.
A többi zöldség még várhat.
Főzzük vagy egy órát.


Ezalatt készítsük elő a tölteléket.

Az olajon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát és adjuk hozzá az apróra vágott gombát.
Pirítsuk addig, amíg a gomba elfövi a levét.


A zsemléket langyos vízben megáztatjuk, majd kinyomkodjuk és a kézi krumplinyomóval pillanatok alatt összenyomkodjuk.
Belekeverjük a tojásokat.
Beletesszük a megtisztított és késsel elkapart csirkemájat, sót, törött borsot, majoránnát, darált pritamin paprikát és sok-sok petrezselymet.


Belekeverjük a gombát is.


A töltelékkel megtöltjük a csirke bőre alatt és a hasüregét is, amelyet előtte megsóztunk és egy kevés majoránnával megszórtunk.
Összetűzzük vagy varrjuk a nyílást és csirkét óvatosan a fövő levesbe ültetjük.


A kimaradt tölteléket egy tiszta nejlonzacskóba töltjük, lezárjuk és azt is ráültetjük a levesre.


Ha a csirke megpuhult akkor óvatosan kiemeljük és egy tepsibe átrakjuk.
Köré szórjuk a maradék gombát is.


Egy kis doboz paradicsompürét elkeverünk 1-2 ek. olajjal, kevés sóval, kínai ötfűszer-keverékkel és a töltött csirkére kanalazzuk.

Kevés vizet is öntünk alá és a sütőben megpirítjuk a csirkét és a gombát.


A levest bezöldségeljük és készre főzzük.
Csigatésztával, cérnametélttel kínáljuk.

A leveshúst a zöldségekkel paradicsom szósszal vagy ketchuppel kínáljuk.


A körethez egy ek. olajon megfuttatjuk a fél apróra vágott hagymát rádobjuk a csirkével sült gombát, ráöntjük a sült levét is és összeforraljuk a darabokra vágott főtt krumplival.
Petrezselyemmel megszórjuk.


A csirkét a gombás körettel és a finom puha töltelékkel kínáljuk.