2014. november 6., csütörtök

Sült marhalábszár

Hozzávalók:


  • 1,5 kg marhalábszár
  • 1 citrom sárga reszelt héja
  • bors
  • liszt
  • 10 dkg vaj
  • 3-4 db babérlevél
  • marék olajbogyó
  • darabka póréhagyma
  • 1 db hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 2-3 db paradicsom
  • bazsalikom
  • kakukkfű
  • pár szem szárított paradicsom
  • 2-3 dl fehér bor

Elkészítés:

Sült marhát általában nem lábszárból készítünk, de ez annyira szép hús volt, hogy nem volt szívem apróra vágni és egyszerű pörköltnek vagy gulyásnak elkészíteni.


Rostjaira merőlegesen szép szeleteket vágunk, majd az inakat keresztben bevágjuk, hogy hús ne pöndörödjön fel a sütés során.
A leeső kisebb húsdarabokból persze egy kis gulyás levest is készítünk ...

A szeleteket besózzuk, borsozzuk és jó sok reszelt citromhéjjal megszórjuk.



Kevés lisztbe mártjuk a húst.


Majd a vajon mindkét oldalukat szép pirosra elősütjük.


A húsokat szép sorban egy tepsibe tesszük.


Összevágjuk a hagymát, a pórét, a fokhagymát, a zöldpaprikát és a szárított paradicsomot.


A hús sütése után megmaradt zsiradékon pár percig dinszteljük a zöldségeket és az olajbogyót.
Beletesszük a fűszereket is, a babérlevelet, a kakukkfüvet, a bazsalikomot, a darabokra vágott paradicsomot.
Felöntjük a borral és még egyszer felforraljuk.


A boros zöldséget ráöntjük a húsra és lefedve a sütőben 180-190 C fokon kb. 2-3 óra alatt puhára sütjük.



Bármilyen körettel kínálhatjuk.
Mi egyik nap hajdinával, másik nap spenótos burgonyával ettük, de egyszerű krumplipürével vagy főtt tésztával is nagyon finom.