2013. július 15., hétfő

Szalontüdő

Hozzávalók:


  • 1 kg sertés tüdő
  • 1 kg sertés szív
  • 2-3 db sárgarépa
  • 2-3 db fehérrépa
  • darabka zeller
  • 1 db hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10-15 db szemes bors
  • 3-4 db babérlevél
  • majoránna
  • 1 tk. fűszerpaprika
  • citrom
  • mustár
  • ecet
  • csipet cukor
  • 1 ek. zsír
  • 1-2 ek. liszt
  • 3-4 dl tejföl


Elkészítés:

A húsokat megmossuk és bő vízben puhára főzzük.
A főzőlevet kicsit sózzuk meg, tegyünk bele 1-2 db babérlevelet.

Ha majdnem puha, akkor adjuk hozzá a  megtisztított, darabokra vágott zöldséget.


Beletesszük a fokhagymát, a szemes borsot, még 1-2 db babérlevelet, egy kevés majoránnát és mindent puhára főzünk.

Kivesszük a léből a húsokat és csíkokra vágjuk.



A szívből tegyünk félre egy adagot, ebből a maradék zöldséggel vadast készíthetünk.
(Lásd külön bejegyzést.)


A zsírból kevés apróra vágott hagymával és a liszttel világos rántást készítünk, amihez hozzáadjuk a fűszerpaprikát és felöntjük kb. 2-3 bögrényi leszűrt főzőlével.
Beletesszük a feldarabolt tüdőt és a szívet és ha kell, még egy kis főzőlével pótoljuk.
Majd citromlével, kevés citrom héjával, mustárral, pici ecettel, csipet cukorral ízesítjük.
20 percig még lassan főzzük.
Majd mustárral beállítjuk az ízét.

A végén tejföllel selymesítjük.


 Zsemlegombóccal vagy makarónival tálaljuk.