2014. május 26., hétfő

Csirkemájas hachis parmentier

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemáj
  • 2 fej hagyma
  • 1 ek. olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb paradicsom
  • 1/2 db zöldpaprika
  • 1 tk. fűszerpaprika
  • kakukkfű
  • 1 dl vörösbor
  • 1 kg burgonya
  • 5-8 dkg vaj
  • 1-1,5 dl tej
  • 15-20 dkg reszelt sajt


Elkészítés:

Ez az étel a híres francia sajtos krumplipürével beborított, darált húsos egytálétel, a hachis parmentier egy továbbgondolt változata.

Végül is egy resztelt májat készítünk.
A hagymát apróbbra vágjuk, mint szoktuk és egy ek. olajon megdinszteljük.
Hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot is.


A csirkemájat megmossuk, megtisztítjuk, az ereket eltávolítjuk és a szokottnál keskenyebb csíkokra vágjuk.

Rátesszük a hagymás alapra.


Pár percig kevergetjük amíg a pórusok be nem záródnak.

Ekkor megsózzuk és kakukkfűvel fűszerezzük, valamint ráöntjük a vörösbort.


Pár perc alatt készre főzzük.

A végén egy tk. fűszerpaprikát is keverünk bele.


Közben a megtisztított, kockára vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük.
Leszűrjük és a vajjal, kevés tejjel sóval összetörjük.


Belekeverünk jó sok reszelt sajtot.


A krumplinyomóval könnyen keverhetjük a pürét.

Most tegyük jénai tálba a májat.
Nekem ebből az adagból két tálnyi étel lett.

Ennél az ételnél fontos, hogy látszódjanak a rétegek.


 Majd halmozzuk rá a krumplipürét és simítsuk el.


A tetejére is szórjunk reszelt sajtot.


180 C fokon süssük szép pirosra a sütőben.



Úgy tálaljuk mint a rakott krumplit.


Sok salátával tálaljuk.