2014. május 26., hétfő

Tavaszi zöldség leves hajdinás nokedlivel

Hozzávalók:

  • 2-3 új karalábé
  • 3-4 db új sárgarépa
  • 2 db új fehérrépa
  • 3-4 db új krumpli
  • 1 db közepes hagyma
  • 1 ek. olaj
  • 1 darabka új kelkáposzta
  • 1 db paradicsom
  • 1/2 db zöldpaprika
  • 1 tk. fűszerpaprika
  • 2 db tyúkhúsleves kocka
  • petrezselyemzöld



A nokedlihez:

  • 90 gr. hajdina liszt
  • 10 gr. sima liszt
  • 1 tojás
  • 1 tk. só






Elkészítés:




Ez egy végtelenül egyszerű leveske.
A tavaszi első új zöldségekből készítjük.

A fűszerezés minimális, csak a friss zöldségek íze dominál.

Egy ek. olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, majd a tűzről levéve  hozzáadjuk a fűszerpaprikát és egy-két kanál vízzel elkeverjük.

Visszatesszük a tűzre, beletesszük a karikára, darabokra vágott répákat, karalábét, zöldpaprikát, paradicsomot és 1-2 percig kavargatva pirítjuk.
Majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi.
Teszünk bele 2 leveskockát  és 10-15 percig főzzük.


Ekkor beletesszük az új krumplit is.

Újabb 10 perc múlva hozzáadjuk a csíkokra vágott ropogós új kelkáposztát.


Pár percig együtt főzzük, de maradjon ropogós.
Ha kell, egy picit még megsózzuk.


A végén petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.


Nagyon finom, jó kis kemény nokedlit találtam ki ehhez a leveshez:

Megdaráltam a hajdinát (gerslit) és egy kanálka liszttel, a tojással, sóval nokedliket szaggattam belőle és kifőztem.


A zsenge zöldségek mellett jó volt beleharapni ebbe a ruganyos galuskába.