2018. augusztus 12., vasárnap

Kínai ötfűszeres zöldségek

Hozzávalók:


  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • karalábé
  • káposzta
  • olívaolaj
  • hagyma
  • zöldpaprika
  • kápia paprika
  • kínai ötfűszer
  • szójaszósz
  • rizsecet


Elkészítés:



Sült zöldségeket minden változatban készíthetünk.


http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/04/kinai-sult-zoldseg.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/04/sult-zoldseg-kinai-modra_25.html

Egy kanál olajon dinszteljük meg a hagymát.



Adjuk hozzá a színes paprikákat.


Érdemes mindig gyönyörű piros kápiát is felhasználni, mert az íze remek és a színe nagyon feldobja az ételt.


Egy kevés kínai ötfűszerrel szórjuk meg az ételt.


Közben vágjuk fel karikára a sárgarépát és a fehérrépát.


A karalábét is daraboljuk csíkokra.


Tegyük bele a hagymához, paprikához a zöldségeket.


Friss új káposzta is kerüljön bele.


Sózzuk és fűszerezzük az ötfűszerrel.
Szójaszósszal és rizsecettel állítsuk be a finoman pikáns ízt.

Egy kis megjegyzés:
A kínai ötfűszer: Legtöbbször azt halljuk, hogy csillagánizs vagy ánizs, szecsuáni bors vagy fekete bors, szegfűszeg, édeskömény és fahéj  vagy kasszia keveréke.

Ám nem ritka, hogy chilit, gyömbért vagy édesgyökeret is tesznek hozzá. 

Én egy francia fűszerkeveréket vettem alapul és ott a klasszikus ötfűszer összetevők az ánizs, a bors, az édeskömény, a fahéj és az őrölt koriander.

Ezeket egyenlő arányban megdarálom, összekeverem és kis üvegekben tárolom. Szinte minden kínai ételbe teszek belőle egy keveset.
 A csillagánizs olyan gyönyörű, hogy azt sajnálom megőrölni, mindig egészben teszek az ételbe néhány darabot. 



Csak addig süssük a zöldségeket, amíg roppanósra nem válnak.
Ez kb 3-5 perc !