2020. március 4., szerda

Ököruszályleves

Hozzávalók:


  • ököruszály=marhafarok
  • fehérpecsenye
  • hagyma
  • fokhagyma
  • babérlevél
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • karalábé
  • zeller
  • bors
  • szerecsendió
  • sáfrány
  • sáfrányos szeklice
  • cseresznyepaprika
  • kurkuma



Elkészítés:

A legfinomabb marha húsleves, amely marhafarokból és egy szép darab,  szaftos fehérpecsenyéből készült.
Valójában a fehérpecsenye egy kicsit luxusnak tűnhet és el is maradhatna a levesből, azonban szerettem volna más módon is felhasználni ezt a kitűnő húst és ezért egy füst alatt a levesben főztem meg.
A levesnek csak javára vált a húsi, amelyből azután egy ízletes kínai ihletésű étel és a gyerekeim kedvence, egy paradicsom mártásos, burgonyás, főtt hús készült.

A húsokat megmossuk és az esetleges csontszilánkokat eltávolítjuk.


A fehérpecsenyét egészben tesszük a levesbe.


Jó nagy fazékra lesz szükség.


A húst langyos vízzel felöntjük.
Beletesszük a hagymát, fokhagymát, 1-3 db babérlevelet, cseresznyepaprikát.
Szemes borsot, szerecsendiót, sáfrányt és sáfrányos szeklicét, és egy kevés kurkumát is teszünk bele.

Megsózzuk és lassú tűzön majdnem puhára főzzük.


Közben bőven van időnk megtisztítani a zöldséget.
A szokásos sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét tesszük bele.


A zöldségeket is a levesbe tesszük és készre főzzük a levest.


Kiemeljük a húsokat.
A fehérpecsenyét félretesszük más ételhez.


A leszűrt húslevest külön kifőzött tésztával, a zöldségekkel és a farokkal kínáljuk.


A főtt húshoz bármilyen mártást vagy jóféle ketchupot kínálunk.


Ha hozzájutunk az ököruszályhoz, ne hagyjuk ki ezt a finom leveskét.