2023. április 20., csütörtök

Székelyszelet

 Hozzávalók:


  • 25 dkg liszt

  • egy fél kk. szódabikarbóna
  • 16 dkg vaj/margarin
  • 2 tojássárgája
  • 10  dkg porcukor
  • 1 ek. tejföl
  • 1 citrom héja
  • csipet só


A tetejére:

  • 3 tojásfehérje
  • 12 dkg darált dió
  • 12 dkg cukor
  • lekvár kb. 20 dkg


Elkészítés:


Nagyon egyszerűen készül ez a kitűnő sütemény.


A tésztához valókat gyorsan összemorzsoljuk úgy, ahogy omlós tésztát szoktunk készíteni.

Egy citrom sárga héját is belereszeljük.



Két sütőpapír között tepsi nagyságúra nyújtjuk a tésztát.


Az alsó papírral együtt tepsibe tesszük.
Legyen egy kis pereme is a tésztának.


Kedvenc lekvárunkkal gazdagon megkenjük.


Időközben összekevertük a darált diót a cukorral,



Összeforgatjuk a keményre felvert tojás fehérjével.


A lekvár tetejére halmozzuk, majd elsimítjuk.


Villával egy kicsit meghúzhatjuk, hogy a lekvár elő-előtűnjön.


160 C fokos sütőben lassan megsütjük a süteményt.


Szeletekre vágva kínálhatjuk.


Napokig eláll, nem szárad ki.