2023. április 26., szerda

Sárgaborsóleves petrezselymes nokedlivel

 Hozzávalók:


  • sárgaborsó

  • hagyma
  • füstölt szalonna
  • olaj
  • fokhagyma
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • paradicsom
  • zöldpaprika
  • fűszerpaprika
  • liszt
  • tojás
  • petrezselyem
  • virsli


Elkészítés:

A sárgaborsóból általában főzeléket készítünk.

http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/05/sargaborso-fozelek.html

http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/06/sargaborso-rizzsel-indiai-modon.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/07/sargaborso-fozelek.html


Most egy tartalmas levest hoztam.

A borsót este több vízben átöblítjük, hogy a fehér habot eltávolítsuk belőle.

Majd annyi vízzel, amennyi jól ellepi beáztatjuk másnapig.



Másnap egy fazékban kevés zsíron vagy olajon kisütjük a füstölt szalonna zsírját.


Előkészítjük a zöldségeket, a hagymát, fokhagymát, sárgarépát, fehérrépát, zöldpaprikát és a paradicsomot.
 


A szalonna zsírján megdinszteljük az apróra vágott hagymát.


Beletesszük a viszonylag apróra feldarabolt zöldségeket.
 

Megsózzuk és jóféle ételízesítőt is szórunk rá.
Egy kanálka fűszerpaprika is kerül bele.



Kb. 15 perc párolás után beletesszük a leszűrt sárgaborsót.


Vízzel felöntjük és lassú tűzön puhára főzzük a borsót is.


Virslivel gazdagítjuk.
Egy-két perc alatt belefőzzük a levesbe.


Petrezselymet is szórunk a  kész levesbe.



Külön elkészítjük a petrezselymes nokedlit.

A szokásos liszt, tojás, só, víz elegyéből tésztát keverünk.


Jó sok apróra vágott petrezselymet adunk hozzá, ettől lesz finom friss a nokedlink.


Beleszaggatjuk a forrásban lévő vízbe, majd pár perc  után leszűrjük.


A nokedlit tálaláskor tesszük a levesbe, nehogy hamar felszívja a levét.


Ezután a tápláló leves után egy kis tészta vagy sütemény illik.