2023. április 25., kedd

Tárkonyos pulykaleves kapros krumpligombóccal

 Hozzávalók:


  • pulykacomb felső

  • csirkezsír/olaj
  • hagyma
  • fokhagyma
  • paprika
  • paradicsom
  • petrezselyem
  • tárkony
  • zellerszár
  • tejföl


A gombóchoz:

  • 4 db főtt burgonya
  • törött bors
  • 5 dkg liszt
  • 1 tojás sárgája
  • 2 dkg vaj
  • kapor
  • petrezselyem


Elkészítés:


Laktató leveske krumpligombóccal.

A pulyka felső combot falatnyi darabokra vágjuk.


Kevés olajon vagy csirkezsíron dinsztelni kezdjük az apróra vágott hagymát.


Beletesszük a húst és kevergetve körbepirítjuk.


Kápia paprikát, fokhagymát, paradicsomot készítünk elő.


Sárgarépa és tárkony is szükséges.


A húshoz adjuk a zöldségeket.


Petrezselyem üde szára és levele, kevés zellerszár, valamint a fagyasztóból elővett tárkony is megy a fazékba.



Megsózzuk. 


Kevés vízzel felöntjük az ételt és készre főzzük.


Tejföllel lágyítjuk az ízeket.


Elkészítjük a gombócot.

Sós vízben megfőzzük a burgonyát.



Krumplinyomóval pürésítjük, megsózzuk, frissen őrölt borssal és vajjal elkeverjük.
 

Tojás sárgával és liszttel vegyítjük.


Végül apróra vágott petrezselyem és kapor kerül bele.


Forrásban lévő vízben kifőzzük a kanállal beletett gombóckákat.


Szűrőkanállal kiemeljük a készre főtt gombócokat.


Tálaláskor a levesbe tesszük.


Nagyon kellemesen harmonizál a lágy gombóc és a könnyű leveske.




Jó étvágyat!