2014. február 2., vasárnap

Nagyi almás pitéje

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 ek. zsír
  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 cs. sütőpor
  • citromhéj
  • csipet só
  • esetleg 1-2 ek. tejföl
Töltelék:
  • 1 kg alma
  • kb. 10 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • őrölt fahéj
  • kevés darált dió
  • citromlé/citromhéj
  • 1 tojás sárgája

Elkészítés:

A lisztet a sütőporral, zsiradékkal, sóval és cukorral elmorzsoljuk.
Hozzáadjuk a tojást és, ha szükséges, kevés tejföllel lazítjuk.
Reszelt citromhéjjal ízesítjük.

Folpackba csomagolva éjszakára a hűtőbe tesszük.

Másnap lisztezett lapon a tészta felét kinyújtjuk és a sodrófa segítségével egy tepsibe simítjuk.
Ha nem sikerül egyben beletenni, ne ijedjünk meg, nyugodtan nyomkodjuk be a kezünkkel a helyére a tésztát.
Legyen pereme is a tésztának.



Megszórjuk a darált dióval és ráhalmozzuk az időközben elkészített almás tölteléket.

Ehhez a meghámozott almát lereszeljük, kevés cukorral, vaníliás cukorral, citromlével és a citrom lereszelt sárga héjával, valamint őrölt fahéjjal ízesítjük.
Kicsit állni hagyjuk, majd kinyomkodva  tesszük a tésztára.


Végül kinyújtjuk a másik tésztát is és az almára tesszük.

Villával megszurkáljuk és felvert tojással megkenjük.
180 C fokos, előmelegített sütőben készre sütjük.