2014. február 15., szombat

Nagyi krumplis pogácsája

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 30 dkg főtt, áttört burgonya
  • 10 dkg zsír vagy margarin
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojás 
  • 1,5 dl tej
  • 5-7 gr só
  • 1 tojás a kenéshez
  • köménymag a tetejére
  • reszelt sajt a tetejére
  • szezámmag a tetejére



Elkészítés:



A lisztet a zsiradék felével elmorzsoljuk, megsózzuk és hozzáadjuk az áttört főtt burgonyát.
Hozzáadjuk a langyos tejben feloldott élesztőt és a tojást.
Jól összedolgozzuk.

Letakarva 10 percig pihentetjük.

Majd kisujjnyi vastagra kinyújtjuk és megkenjük a maradék, megolvasztott zsír egyharmadával.
Vajas tészta módjára hajtogatjuk.
Letakarva 15 percig pihentetjük.

Ismét kinyújtjuk, a zsírt újra megolvasztjuk és a felével megkenjük a tésztát. 15 percig pihentetjük.

Majd megint nyújtjuk, kenjük és most letakarva 1/2 óráig pihentetjük.

Végül ujjnyi vastagra nyújtjuk.


Késsel bekockázzuk és 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.


Zsírozott tepsibe tesszük, egymástól 2 cm távolságra.
Felvert tojással megkenjük.

Reszelt sajttal megszórjuk.


Köménymaggal vagy szezámmaggal is megszórhatjuk.



10-12 percig előmelegített forró sütőbe szép világospirosra sütjük.
Langyosan a legfinomabb.