2014. március 9., vasárnap

Gesztenyés Pavlova

Hozzávalók:


  • 4 tojás fehérje
  • 25 dkg porcukor
  • 1 ek. citromlé
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 1 ek. vanília aroma
  • 2 cs. gesztenyemassza
  • rum/rumaroma
  • pici cukor/édesítő
  • 1 cs. vaníliás cukor





Elkészítés:

Először a habcsókot készítjük el.

Begyújtjuk a tűzhelyet és 150 C fokra előmelegítjük.

A porcukorból elveszünk egy kanálnyit és ebbe belekeverjük az étkezési keményítőt és a vanília aromát.
Kevés citromlevet is tegyünk bele, így már könnyebb elkeverni.



A tojásfehérjét a maradék citromlével laza habbá verjük, majd a porcukrot kanalanként hozzáadagoljuk.

Szép kemény, fényes habot kapunk.

Egy nagy tepsire sütőpapírt terítünk és erre köralakban ráöntjük a habot.
Kicsit megformáljuk és a sütőbe tesszük.


110 C fokra mérsékeljük a tüzet és kb. 1 óra alatt  sütjük, szárítjuk a habot.
Kívül keményebb lesz, belül finom puha marad.
Hagyjuk kihűlni.


Tejszínhabbal gazdagon bevonjuk a tetejét.

A gesztenyemasszát vaníliás cukorral, rummal vagy rumaromával és, ha kell, még kevés cukorral/édesítőszerrel elkeverjük.

Krumplinyomóval a tejszínhabos habcsókra nyomunk a gesztenyepüréből.
Még nyomunk rá tejszín rózsákat és úgy tálaljuk.
És közben bezsebeljük az elismerő pillantásokat....


Általában piros gyümölcsös változatot készítik gyakrabban, málnával, eperrel, vegyes erdei gyümölcsökkel, gránátalmával szokták készíteni.

Csokis vagy kávés Pavlovát is készíthetünk.