2014. március 9., vasárnap

Zsófi-féle panettone

Hozzávalók:


  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • kb. 3 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 4 tojás sárgája
  • 15 dkg margarin
  • 15 dkg mazsola
  • 10 dkg cukrozott narancs, citrom héj
  • 2 dkg margarin a forma kikenéshez
  • 6 dkg margarin a tetejére
  • 1 cs. vaníliás cukor a tetejére

Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl langyos tejbe tesszük, hozzáadunk 1 tk cukrot és 1 tk lisztet és meleg helyen, kb 15 perc alatt felfuttatjuk.

Egy nagy tálban a lisztet a sóval, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal összeforgatjuk.
Hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a maradék cukrot, a tojás sárgákat és az olvasztott, de nem meleg margarint.
Dagasztani kezdjük.
Közben apránként hozzáöntjük a tejet, annyit amennyit felvesz.
Letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük.

Majd meglisztezett gyúrólapra borítjuk.
Belegyúrjuk a cukrozott gyümölcsöket és a mazsolát is.


Kerítünk egy panettone formájú edényt, formát, fazekat vagy magas cserepet, a lényeg, hogy a sütőbe be lehessen tenni.
Mi egy 18-20 cm átmérőjű fazekat használunk, amit duplán hajtogatott sütőpapírral körben megmagasítunk.

Jól körbekenjük az edény belső falát és a papírt is, majd beletesszük a tésztát és letakarva meleg helyen újabb óráig kelesztjük.


A tészta a duplájára nő.
Most a tetejét keresztalakban bevágjuk és előmelegített sütőben 210 C fokon (légkeveréses sütőben 190 C fokon) sütjük kb. 10 percig.

Mérsékeljük a tüzet, 180 C (légkeveréses sütőben 165 C fokon) sütjük 35 percig.

Kivesszük a sütőből és a felolvasztott, vaníliás cukorral elkevert margarinnal jó gazdagon megkenegetjük a kereszt alakú bevágás mentén.

Kb. 15 percig még sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy készen van-e.

Olasz karácsonyi-húsvéti  kalács, amely sokáig eláll.
Lehet csokoládéval vagy narancskrémmel tölteni, létezik mandulás vagy töltetlen változatban is.