2014. március 19., szerda

Rizses kacsa

Hozzávalók:

  • 3-4 db kacsa far
  • 20 dkg kacsa szív
  • 20 dkg kacsa zúza
  • 1 db hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. fűszerpaprika
  • 1-2 db zöldpaprika
  • 2 db paradicsom
  • bors
  • 1 tk ételízesítő
  • csipet majoránna
  • 2 db sárgarépa
  • 20 dkg gomba
  • kis csokor petrezselyem
  • 1/2 kápia paprika
  • 30 dkg rizs



Elkészítés:

Valójában ez egy egyszerű rizses hús, amit egy kevés kacsa húsból készítettünk.
A pecsenye kacsa fart, a szívet és a zúzát megtisztítjuk.


Apróra vágott hagymát dinsztelünk, tűzről lehúzva belekeverjük a szép piros fűszerpaprikát, adunk hozzá 2 ek vizet és beletesszük a darabokra vágott húst.


Elkeverjük és pár percig pirítjuk.
Ekkor megsózzuk, borsozzuk, beledobjuk a fokhagymát, pici majoránnát és hozzáadjuk az apróra vágott zöldpaprikát és paradicsomot.
Elkeverjük és kevés vizet alátöltve, fedő alatt majdnem puhára főzzük.


Most hozzáadjuk a kis darabokra vágott gombát.


Majd beletesszük a sárgarépát, petrezselymet -  a szárát is vágjuk bele, abban van az íz - és rászórjuk az ételízesítőt.


5 percig összefőzzük majd végül beletesszük a váltott vízben többször megmosott rizst is.
Most szórjuk bele a darabokra vágott kápia paprikát.
Ezt főleg a színe miatt teszem bele, de nagyon finom édes íze is van.


Felöntjük még 2 pohár vízzel, adunk hozzá még egy kis sót, elkeverjük és közepes tűznél felforraljuk.
10 perc után elzárjuk a lángot és fedő alatt hagyjuk állni úgy 15-20 percig.
Ezalatt a rizs megpuhul, szépen megduzzad és pergős lesz.


A kacsahús miatt különlegesen ízes, zamatos lesz.
Vigyázzunk, hogy ne legyen száraz, maradjon szaftos.