2022. október 17., hétfő

Töltött sütőtök


 Hozzávalók:

  • sütőtök

  • zsemle
  • hagyma
  • darált pritamin paprika
  • olaj
  • tojás
  • bors
  • majoránna
  • petrezselyem
  • gomba
  • csirke/kacsa/pulykamáj


Elkészítés:


Klasszikus töltelékkel töltöttem meg a sütőtököt és megsütöttem.

Isteni lett.


A zsemléket áztassuk be vízbe, majd jól nyomkodjuk ki.

A zsemlét krumplinyomóval könnyen áttörhetjük.

Sózzuk, darált pritamin paprikával és petrezselyemmel ízesítsük.




Gomba is kerüljön bele.


Kevés olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát és megpirítjuk a gombát, amíg a benne lévő víz el nem fő.


Ekkor kicsit megsózzuk, borsozzuk és majoránnát adunk hozzá.
A zsemléhez keverjük.


Beletesszük a tojásokat is.
Általában ahány zsemle, annyi tojás kerül bele, de lehet kevesebbet is felhasználni.


Csirkemájat vagy más szárnyas májat megtisztítunk és késsel elkaparunk.



A masszához keverjük.


Most megkóstoljuk, ha kell utána sózunk és még több apróra vágott petrezselymet teszünk bele.
 

Kiolajozott tepsibe fektetjük a meghámozott, elfelezett és kivájt sütőtököket.



A tölteléket a tökökbe halmozzuk.


Bőségesen tegyünk bele.




A kimaradt tölteléket egy másik kiolajozott tepsibe simítjuk.


Máj darabkákkal kirakjuk a tetejét.




Sütőben 180 C fokon megsütjük a tölteléket és a tököket is.






Nagyon kellemes ízű finomságot kapunk, amit akár köretként, akár csak úgy magában fogyaszthatunk.