2022. október 18., kedd

Vadas marha

 


Hozzávalók:
  • 2 kg marhahús                                    

A pácléhoz:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 4-5 db sárgarépa
  • 3-4 db fehérrépa
  • ¼ zeller
  • 4 db babérlevél
  • 10 szem borókabogyó
  • 10-15 szem egész bors
  • 1 db chili paprika
  • 1 citrom sárga héja
  • bors
  • 1-2 ek.ecet
  • víz

  •  mustár
  •  majoranna
  • 5 dl tejföl
  • 3-4 ek.olaj
  • 2 ek. liszt
  • 2 ek cukor
Elkészítés:

A vadast napokkal a főzés előtt már előkészítjük.


A sovány marhahúst megtisztítjuk, lehártyázzuk és megmossuk.
Combot, hátszínt, felsált vagy fehérpecsenyét használunk fel.
Ujjnyi vastag szeletekre vágjuk a húst.

Elkészítjük a páclevet:

Egy nagyobb fazékba beletesszük a karikára vágott zöldségeket, hagymát és a fűszereket, a babérlevelet, a borókabogyót, a szemes borsot, a paprikát és a sót, majd felöntjük kb. 2 liter vízzel, hogy jól ellepje.
Zöldséghámozóval lehántjuk a citrom sárga héját és azt is a páclébe tesszük.

Fedő alatt kb.15 percig főzzük.

Ekkor beleöntjük az ecetet és azon forrón belerakjuk a hús szeleteket.
A hús ilyenkor rögtön kifehéredik.
Most 3-4 napig hideg helyen állni hagyjuk.

Ez az eljárás a téli hónapokban készített vadasra vonatkozik.
Ha nyáron készítjük ezt az ételt, akkor hideg páclét öntünk a húsra.

Néhány nap elteltével leszűrjük a húst és a zöldségeket.
A páclét nem öntjük ki, hanem félretesszük.
A húst külön tesszük, jól lecsepegtetjük, kicsit meg is szárítgathatjuk konyhai papírtörlővel.

Egy nagyobb lábasban az olajban, erős lángon, egymás után mindkét oldalán megkapatjuk a húst, kivesszük a lábasból és félretesszük addig, amíg a visszamaradó zsiradékban megkaramellizáljuk a cukrot.

Visszatesszük a húst, rárakjuk a leszűrt zöldségeket is és a pácléből folyamatosan öntünk rá annyit, hogy mindig elfedje a húst.

Ízesítjük sóval, kevés mustárral, 1-2 csipet majorannával.

Fedő alatt puhára pároljuk.

Most levesszük a tűzről és egy kicsit hűlni hagyjuk.

A húsokat kiemeljük, félretesszük.

A zöldségeket turmixgépben vagy merülő botmixerrel pépesre aprítjuk, majd visszaöntjük a lábasba. Én jobban szeretem a turmixot, mert így a szemes borsot és a borókabogyót is ledaráljuk.

Egy kis lábaskában külön készítünk egy vékonyka rántást, 1 ek. olajon 1 ek. lisztet megfuttatunk és kevés vízzel simára keverünk, majd beleöntjük a mártásba.

Közepes tűznél kevergetve jól kiforraljuk a szósz. 

A maradék lisztet jól elkeverjük a tejfölben és szűrőn keresztül hozzáadjuk a mártáshoz.

Megkóstoljuk és, ha kell, utána ízesítjük a mustárral, sóval, cukorral esetleg kevés citromlével.

Visszatesszük a húst és együtt még egyszer felforraljuk az egészet.

Zsemlegombóccal vagy makarónival tálaljuk