2016. május 22., vasárnap

Mézes krémes

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 45 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál tej
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 kk szódabikarbóna


A krémhez:

  • 3 púpos evőkanál liszt
  • 3 dl tej
  • 2 dl tej
  • vaníliáscukor/vanília rúd
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg cukor


barack lekvár

Csokimáz:

  • 10 dkg vaj/margarin
  • 3 dkg kakaó por


Elkészítés:


A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával.


Hozzáadjuk a két egész tojást.


Beleteszünk 15 dkg porcukrot.


Beletesszük a mézet, a 2 ek. tejet és az olvasztott vajat is.


Jól összegyúrjuk, majd 4 cipóra elosztjuk.
Egyenként lisztezett lapon kinyújtjuk a cipókat.


Tepsi hátán egyenként megsütjük a lapokat.
Nagyon hamar megsül, vigyázzunk, hogy ne égjen meg.


Elkészítjük a krémet.

2 dl tejet felfőzünk a vaníliás cukorral és pár percig főzzük.

3 dl tejben elkeverünk 3 púpos ek. lisztet és belekeverjük a vaníliás tejbe.
Kevergetve sűrűre főzzük.

A cukrot a vajjal habosra keverjük majd a kihűlt krémmel jól összekeverjük.


Összeállítjuk a süteményt.

Az első lapot a krém felével kenjük meg.

A második lapot bőségesen megkenjük a finom házi baracklekvárral.


A harmadik lapra rásimítjuk a maradék krémet.

Végül befedjük a negyedik lappal.


Kis lángon óvatosan összefőzzük a vajat a kakaóval és ezzel a mázzal befedjük a sütit.


Hűtőbe tesszük.
Másnapra érik össze és puhul meg a tészta.


Ha azt akarjuk, hogy szépen lehessen vágni és ne törjön össze a teteje, mint nekem, akkor a még nem kemény mázat késsel bekockázhatjuk.

De így is nagyon finom volt :)


Lehet búzadarás krémmel is készíteni, de ez az én nagymamám eredeti receptje alapján készült.