2016. május 28., szombat

Tunéziai kuszkusz

Hozzávalók:


  • 75 dkg bárány comb/lapocka/nyak
  • 75 dkg csirkecomb
  • 2 db hagyma
  • paradicsom püré
  • 6 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 kis db zeller
  • 1 ü. főtt csicseriborsó
  • 4 db paradicsom 
  • 1-2 db zöldpaprika
  • 2 db cukkini
  • 6 db burgonya
  • 1 kisebb sütőtök
  • sáfrány
  • csípős paprika/harissza
  • kurkuma
  • őrölt koriander
  • petrezselyemzöld
  • 1-2 ek. olíva olaj
  • 3 dkg vaj
  • bors
  • leveskocka
  • 50 dkg kuszkusz dara



Elkészítés:


Tunéziai barátnőnk Tassadit anyukája készítette nekünk először ezt a tipikus észak-afrikai ételt.
Rögtön megszerettük és azóta is a kedvenceink közé tartozik.

Leggyakrabban bárány, csirke és marhahúsból készül sok-sok zöldséggel és kuszkusz búzadarával.

Most bárány és csirke volt a hozzávaló.

A bárányt kockákra vágjuk.


Olíva olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát.
Rátesszük először a bárányt és kevergetve körbepirítjuk.


A csirkecombokat is megtisztítjuk, megmossuk, majd kétfelé vágjuk.


Rátesszük a bárányhúsra és szépen megpirítjuk.


Hozzáadunk egy jó kanál paradicsompürét és kb. 4 pohár vizet.
 

Tegyük bele a leveskockát és az őrölt koriandert.


Majd a kurkumát és a sáfrányt.
Sózzuk és borsozzuk.


Készítsük el a csicseriborsót, amit előző nap beáztattunk és főzzük majdnem puhára.
Vagy egyszerűen vegyünk egy üveg készre főzött csicseriborsót, amelyet szűrjünk le és öblítsünk át folyó vízzel.
Szűrjük le újra és tegyük félre.


A zöldségeket tisztítsuk meg és vágjuk nem túl kicsi hasábokra.


A csípős paprikát az eredeti isteni csípős paprika keverék, a harissza  helyett tettem bele, mert egy kicsit csípősnek kell lenni ennek az ételnek.


Ha már majdnem puha a hús, tegyük bele a zöldségeket.


Nagyon finom bele a sütőtök is.


A cukkinit is vágjuk hasábokra.
Egy pici gyömbért is adjunk hozzá.


Adjuk hozzá a cukkinit.


Legvégén kerül bele a sütőtök és a burgonya.


Szórjunk még rá egy kis sáfrányt és kurkumát, hogy jó pikáns legyen a leve.


Közben mindig öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket a lé.
Legvégén belekeverjük a főtt csicseriborsót.


Ha kész, apróra vágott petrezselyem zölddel ízesítjük.




Külön elkészítjük a kuszkusz darát.


2 nagy pohár forró vízzel leöntjük, hozzáadjuk a vajat, megsózzuk és fedő alatt megvárjuk, amíg 10-15 perc alatt készre puhul.
Az eredeti módszer szerint a kuszkuszfőző edény felső részébe tesszük a darát és ott főzzük készre.
De ennek hiányában külön is elkészíthetjük.


A kész darát ízesítsük 1-2 merőkanállal az étel levéből.


Eredetileg egy nagy tálba teszik a darát, középen hagynak egy mélyedést és ide halmozzák a húst, körben szépen kirakják a répa , burgonya és más zöldség hasábokkal.

Gyakran friss fejes káposztát is tesznek bele, cikkekre vágva, hogy ne essen szét és fűszeres merguez kolbásszal is kiegészítik.


Kuszkusz darát használhatunk sima köretként, mint a tarhonyát vagy salátának is elkészíthetjük:
Én a közepes méretű darát szeretem a legjobban.

http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2016/01/spenotos-kuszkusz.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2016/05/lilakaposzta-salata.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2015/06/taboule.html