2016. május 21., szombat

Sonkaléleves krumpligombóccal, kolozsvári szalonnával

Hozzávalók:


  • füstölt sonkalé
  • oldalas
  • 1+1 hagyma
  • burgonya
  • liszt
  • tojás
  • őrölt fehérbors
  • szerecsendió
  • kolozsvári szalonna




Elkészítés:



A húsvéti sonkafőzés után mindig elteszem a leszűrt főzőlevet a mélyhűtőbe.
Kimosott tejes flakonokban alig foglalnak helyet.

Bableves, lencsefőzelék és hasonló finomságok alapjául szolgál majd az év során.

Ezúttal egy nagyszerű krumplilevest készítettem.

A felengedett sonkalébe  egy hagymát és egy darab oldalast tettem.
Fedő alatt puhára főzzük a húst.
Kész is a leves, amelynek a betétje az igazán különleges.


A burgonyát meghámozzuk és külön edényben puhára főzzük.


Leszűrjük és burgonyatörővel jól összetörjük.
Tojást, sót, őrölt fehér borsot és reszelt szerecsendiót teszünk bele.


Apróra vágott hagymát teszünk bele.


Jól összekeverjük a masszát és liszttel elkeverjük.


Kanállal a forrásban lévő levesbe szaggatjuk a gombócokat.






Tálaláskor az oldalasból is teszünk a levesbe és a tetejére külön kisütött kolozsvári szalonna csíkokat teszünk.














http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2013/12/burgonyagombocos-tarhonyaleves.html